diumenge, 31 de maig del 2009

Aquest no és el camí

La situació que està patint la gent de Flix i rodalies les últimes setmanes pot provocar una fractura social que no sabem quines conseqüències pot arribar a tenir.
Ja hi ha alguns indicis d'aquesta fractura i crec, que entre tots, l'hauríem d'evitar tractant la problemàtica amb respecte i evitant discussions estèrils que no porten enlloc.
És inútil perdre el temps discutint si s'haurien de construir dues centrals nuclears més al pati del col·legi. I és inútil perquè el debat sobre l'energia nuclear és un debat polític, i el govern espanyol el té tancat (al menys públicament) i no preveu, de moment, construir-ne més. I nosaltres necessitem solucions immediates, no a vuit o deu anys vista.
A més a més, el març de 2008 el Parlament de Cataluna es va pronunciar en contra de la instal·lació d'un cementiri nuclear al nostre país. I, posats a demanar, podríem demanar que fessin un indústria menys "conflictiva".
I tampoc crec que sigui el moment de fer croades contra altres sectors econòmics de la població, com la ja famosa pancarta contra Sebes: SEBES NO DONA MENJAR. VOLEM TREBALL. Sebes és una Reserva Natural que dona feina a vuit persones i alguna més durant les colònies que s'hi organitzen cada estiu. És una àrea visitada per milers de persones i a la que l'ajuntament sols subvenciona amb un 10% de les seves necessitats.
Persomalment crec que és un actiu que encara s'hauria de potenciar més, ajudar-la a convertir-se en un Camp d'Aprenentatge, cosa que garantiria més treballadors i un major nombre de visites i dotar-la de més serveis, com un alberg, que evitaria que les visities fossin sols d'un dia perquè no hi ha lloc on quedar-se a dormir.
Com diu Josep Manel Albiac en el seu bloc:
"... així com enfocar millor la problemàtica dels acomiadaments recriminant als veritables culpables els fets que des dels despatxos de Barcelona desprenen una poca sensibilitat cap als treballadors, municipi i societat en general i una incompetència recurrent en la gestió d’aquestes empreses. També apretar a les administracions que permeten que aquestes empreses despedeixin treballadors i no es defacin dels sous milionaris dels seus executius i tota la jerarquia d’empresa que deu ser més nombrosa que la mà d’obra que despedeixen a tort i dret."
Ja sé que el tema és molt delicat i que els nervis estan a flor de pell, però, respectem-nos!!.

20 comentaris:

Norma Pujol Farré ha dit...

Em sembla molt fort, i deplorable, tots els comentaris que estic sentint de molta gent del poble ultimament, n'hi ha que només tenen ganes de criticar per criticar, sense pensar realment en el futur general de Flix. És lògic que el poble necessita solucions immediates amb el tema laboral, i crec, que des de l'Ajuntament s'està treballant de valent per intentar solucionar les coses el més aviat possible. Però també sé, que Flix és un poble d'atractiu turístic per Sebes, pel riu, pel meandre,... i no podem oblidar que això també és part nostra i gràcies a això, com molt bé has dit Marià, hi ha uns quants llocs de treball ocupats per gent de Flix...
Res més, només volia donar-te el meu suport en aquest article, crec que tens tota la raó.

NORMA

Josep Manel Albiac ha dit...

Penso que la gent no és conscient de la tasca que es realitza a Sebes. No sols ve gent a fer turisme (més de 6000 visitants l'any), venen científics del CSIC, Universitat de Girona, UAB, Centre tecnológic de Manresa, etc... a realitzar estudis sobre la fauna, flora, aigua, problemàtica del musclo zebrat i mosca negra, entre moltes altres actuacions.
Enguany 1600 escolars hauran estudiat les ciències de la naturalesa i les ciències socials apropant-se a la Reserva Natural de Sebes i a Flix, aconseguint tres llocs de treball més al poble (ni un euro pagat per l'Ajuntament). Es realitzen actuacions per millorar la qualitat de l'aigua del meandre i els seus ecosistemes. Sebes és una de les estacions d'anellament més importants de Catalunya, tour operadors anglesos i alemanys visiten regularment la reserva pel turisme ornitològic...
La llista seria molt més llarga; però cal tenir en compte que tot això dóna de menjar a 8 famílies directament i d'altres indirectament. Tots contractats pel Grup de Natura Freixe (recordem que és una ONG sense ànim de lucre que gestiona la reserva sense aportacions fixes anuals de cap Administració), tant sols d'aconseguir subvencions d'entitats privades, caixes d'estalvi, universitats, administracions... per tasques determinades.
Crec que té molt mèrit i no es valora prou.

Anònim ha dit...

6000 visitantes ? es posible pero en el pueblo o € de beneficio la juventud tiene que ir fuera buscarse la vida puestos de tabajo o
industria o

Anònim ha dit...

De veritat que encara algú pot dubtar dels beneficis que Sebes dona al poble? Quina ignorància!!! Restaurants, bars, hotels, pastisseries, piscines, botigues, etc... que es beneficien d'aquestes visites!!! Un poquito de por favor!!!!

Anònim ha dit...

Ara fa un mes que no estic pel poble degut als exàmens i feina que tinc per aquí a Barna, i per això no sabia res de la pancarta. Em sembla un atemptat contra la dignitat dels treballadors de Sebes. Espero que les coses no vagin a més, o, en tot cas, cada cop que es revindiqui per una causa o mancança, no hagi de sortir malparada una altra entitat del poble.

Pablo

Anònim ha dit...

Molt bé Marià, no es pot explicar millor en poques paraules, li he deixat un comentari també a Josep Albiac on apart de felicitar-lo i animar-lo a continuar endavant li deia que potser ens hauríem de preguntar perquè la gent no sap, i per tant no valora, l'excelent tasca que s'està fent a Sebes, però desprès de llegir l'anònim, potser ens hauríem de preguntar si saben llegir.
Salut

Molly ha dit...

Estic totalment d'acord amb tu Marià.

Entenc, que el difícil escenari de futur impliqui dubtes i pors, però això no pot ser excusa per menystenir la feina feta pel Grup Natura a la reserva. A tots els què ho feu possible: socis, voluntaris, equip tècnic, junta: ENHORABONA.

Potser, hauríem de ser valents i repensar en aquest moment de crisi cap a on volem tendir a nivell de país i també de poble i comarca. Tan de bò poguèssim pensar en un model basat en sectors emergents, estratègics i amb valor afegit, com el turisme de natura, com s'està apostant a d'altres territoris i països, ja que com bé dius l'estratègia energètica nuclear a Espanya i a l'UE està ara per ara ben definida.

Hem de tenir en compte que avui per avui els sectors estratègics, nous filons d'ocupació, la innovació, etc. són els únics que es salven del "DUMPING AMBIENTAL" (deslocalitzacions per motius ambientals), les deslocalitzacions massives a països com Polònia, la Xina o la Índia, i de reestructuracions tan "penoses" i malgestionades com la d'Ercros Flix.

MPAU

Anònim ha dit...

Hola, soc jVictor un dels treballadors que esta d’acord amb la pancarta que segons escrius al teu bloc esta en contra Sebes. Lo primer que vull que quedi molt clar es que ningú de les persones que portaven i dels que estan a favor de la pancarta fan croades contra altres sectors econòmics del poble com comentes al bloc, això nomes ho penses tu, mai perjudicaríem cap lloc de treball i si, tot lo contrari, defensaríem amb totes les nostres forces la creació de mes llocs de treball sigui a on sigui Moltes de les persones que portaven i dels que estan a favor de la pancarta surten a córrer a peu o amb bicicleta per Sebes i gaudim amb els nostres fills de la reserva. La famosa pancarta com l’anomenes anava dirigida als politics que inauguraven el mas de la Pitoia, creiem que aquesta inauguració es fa en un moment molt delicat i els politics com la gent del poble tenen que esta tots mirant de trobar solucions als greus problemes que estem patint i que en pocs dies es multiplicaran. El museu del mas de la Pitoia es pot obrir al públic a la data prevista, però la inauguració per la foto política es podia modificar a la agenda, perquè raons creiem que hi ha sobrades, de fet, per diferents raons jo no vaig anar a la inauguració, però molts dels assistents m’han comentat que els politics als discursos de inauguració van parlar en mes de un 80% dels problemes de Inquide i Ercros. Creus que això es normal en la inauguració de un museu?.

Anònim ha dit...

Molt bé Marià, jo també penso que aquest no és el camí. Crec que crear un camp d'aprenentage a Flix, donaria feina a moltissima gent.
A mi el que m'agradaria saber és on aniran a parar els diners de les indemnitzacions? Si ja sé que és una misèria, però una misèria al costat de l'altra fan una fortuna molt apta com per poder crear una empresa, on estan els hotels, els albergs, els restaurants, les botigues...? El que ens passa a Flix, és que esperem que ens vinguin a solucionar els nostres problemes els de fora, i nosaltres mentrestant anar mirant la Tv des del sofà!!!

Anònim ha dit...

Al que pregunta a on aniran a parar els diners de les indemnitzacions. Molt fàcil; al mateix lloc que les pagues extres d'anys i anys d'indústria a Flix: a un apartament a Salou o Cambrils per quan me jubilin. Després som més de Flix que ningú, esclar!

Anònim ha dit...

Pel que dius en Ferran de que sistema s'hauria de canviar, te puc dir que, després d'estar a Cuba fa unes setmanes...ni lo millor és el comunisme ni el capitalisme...el sistema va canviant a mesura que canvien les persones, i generalment ho fa poc a poc, ja que cada bàndol va fent la seva i les coses solen anar per torns...així que crec que el millor és adaptar-se al què t'envolta i al que estàs vivint, i treure'n el màxim partit de les oportunitats que et proporciona. Lluita per allò que creguis que és just, però sempre disposat a acceptar que hi ha altra gent que per a ells el just és una altra cosa, de forma que no esperis grans canvis pel que tu vols en poc temps, ja que hi ha molta gent esperant el seu torn també.
Pel que dius dels treballadors prenent el control dels mitjans de producció (parlo en general, no em refereixo a cap entitat en concret), aquesta pràctica, com dius tu, es duu a terme en certes situacions crítiques. Crec que et refereixes a les Societats Anònimes Laborals. El cas és que (i lligant-ho amb el que he dit abans) aquesta solució val per a algunes empreses, però per altres no, i crec que t'arrisques un pèl massa quan generalitzes dient que tot aniria millor a totes. Doncs sí i no. Segur que a moltes els aniria bé, però d'altres segur que no.
No és que no em vulgui mullar amb cap opinió, però els temes de política, feina i empreses són molt delicats tots ells, i cada cop que algun d'aquests pren una sols direcció o color, les coses solen anar malament...

Pablo

Anònim ha dit...

els comentaris de les indemmitzacions es vergonyós, damunt de que et quedes a l'atur sentir aquestes xorrades.No són ells qui han de posar els diners per crear empreses, em penso que això pertoca a altra gent. Sóc flixenca, sempre he viscut a Flix, treballo a Flix i vull viure a Flix.

Anònim ha dit...

Marià tens tota la raó, ara el que cal es fer costat als treballadors d'ERCROS i exigir de l'empresa solucions no traumàtiques i que d'una vegad per totes, deixi clar qui és el futur de les seues instal·lacions al poble. Diversificació econòmica, SI, però no demanan centrals, cementiris o presons. Cal buscar el que ens uneix, i ara, es ERCROS.

Anònim ha dit...

Al igual que critiquem el fet de que Ercros no clarifica el futur de la fabrica, hauríem de ser crítics amb nosaltres mateixos i admetre que nosaltres tampoc tenim clar que volem ser. Volem abdicar del nostre passat industrial?, volem apostar per un model de economia alternativa a la industrial?.. esta clar que qualsevol iniciativa econòmica, que compleixi amb la legalitat, ha de ser benvinguda, però un ha de apostar clar per un model, sigui el que sigui, i potenciar-lo.
La part nord de la Ribera pot sobreviure amb un model de economia basat amb el fet turístic? Al meu entendre ,no; contemplen el paisatge sense apassionament i ho entendrem.
La part nord de la Ribera pot ser lloc d’implantació de industries d’un alt valor afegit, basades en investigació, en disseny... al meu entendre no, degut a molts factors , situació geogràfica lluny de grans ciutats, falta de grans infraestructures....
L a Ribera d’Ebre es i serà un territori identificat com a productor d’energia i això, mal ens pesi, no ens ho traurem del damunt, per lo que penso que és l’únic camí real que ens queda per tal d’afrontar un futur econòmic al nostre territori. Som productors d’energia i ho hem d’acceptar, tot lo demes esta molt be, Sebes, pedres, cigonyes... perfecte que existeixo, però tenint clar que el que omple l’olla és l’altre model.

Anònim ha dit...

el que queda molt clar és que hi ha gent amb ganes de diàleg.

i el blog d'en marià no és el lloc.

per què no es proposa a l'ajuntament que obri un fòrum?

Anònim ha dit...

Evidentment que hi ha gent que vol dialogar, però un formum a Internet no és la solució, on s'ha de parlar és a les reunions de l'assamblea!!! Sembla que quan estem allà no som tant valents com l'anonimat que ens ofereix Internet (jo el primer!!)

Anònim ha dit...

CREC QUE TENS RAO UN CASI TOTHOM QUE ESCRIU AQUI NO PERTANY A FABRICA

Anònim ha dit...

I lo més fort de tot és que la Fábrica encara no l'han tancat, ningú oficialment ha dit que la tanquin, encara estem a temps de lluitar per ella... i ara que hauríem d'estar tots junts, unes quantes han tingut la magnífica idea de treure el gran debat del nostre poble Nuclears Sí, Nuclears No! On ha quedat l'esperit de Ribera Neta, vam lluitar contra la Enron, contra la tèrmica de RibaRoja, vam anar fins lluny amb el No Trasvassament (que no va servir per res i tots han callat com a putes) i ara ens hem de baixar els pantalons? Esteu locos? Ho esteu pensant fredament? o tot és un "calentón"? Voleu més merda a Flix? Oblideus pq no vindrà ningú al poble. I jo ja estic cansant de defensar el meu poble fora de Flix i tota aquesta gent que ara està removent "el tema" em fan sentir "vergüenza ajena"!

Anònim ha dit...

JO NO PENSO LLUITAR PER LA FÀBRICA. ES POT LLUITAR, EN TOT CAS, PELS DRETS DELS TREBALLADORS I PER UN PROJECTE ECONÒMIC I SOCIAL DEL POBLE. DEIXEM DE CONFONDRE FLIX I FÀBRICA, ENCARA QUE LA HISTÒRIA ELS FACI ANAR UNITS.
ELS ARGUMENTS DE LES NUCLEARS FAN RIURE, PERÒ COMPTE PERQUÈ SI TAN ES DEMANA...,AQUESTS DIES S'ESTA RIFANT UN CEMENTIRI.

Anònim ha dit...

http://www.xtec.cat/centres/e3007221/v/2incid.htm