dijous, 6 de novembre del 2008

No hi ha hagut efecte "Bradley"

Encara que les enquestes el donaven com a guanyador, la seguretat en la victòria no era total. Es tenia por de l'anomenat 'efecte Bradley', nom del candidat de color al càrrec de governador de California, que l'any 1982 va perdre les eleccions a pesar de que fins a l'últim moment les enquestes el donaven com a vencedor indiscutible. El motiu: molts enquestats de raça blanca van dir que votarien a Bradley per por de ser considerats racistes, però desprès van votar l'altre candidat (blanc, naturalment).
No ha estat així, la victòria de Barac Obama ha estat aclaparadora. Ha aconseguit amb escreix el nombre de compromissaris que li asseguren l'elecció com a pròxim president dels EUA, també ha aconseguit la majoria a la cambra de representants i al senat; i tot amb una participació elevadíssima (la més elevada en els últims 100 anys).
Obama ha aconseguit despertar la il·lusió no únicament del poble nordamericà, cosa que no era gaire difícil desprès de la presidència de G.W. Bush jr.
Ara bé, que ningú es pensi que hi haurà un canvi radical en la política dels EUA. Republicà o demòcrata, blanc o negre, la seva política, especialment l'exterior, no variarà gaire (no obliden que el demòcrata Clinton va endurir l'embargament comercial a Cuba amb les lleis Helms-Burton el 1995, i va ordenar els bombardejos selectius al Sudan i l'Afganistan el 1998 sense suport internacional)
Però sembla que Obama te un altre tarannà, o al menys aquesta és la imatge que ha intentat donar durant tota la campanya electoral. Esperem que les espectatives que s'han dipositat en ell es facin realitat.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola, Marià. Sóc Julián López de Santa María, l'alumne amb els cognoms més llargs que has tingut mai empatat amb ma germana, clar. Ahir vam estar fent un sopar a Barcelona, de gent de la meva quinta (any 74), i va sortir el comentari sobre el teu blog, al que encara no havia entrat mai. Per a que et facis una idea, estavem sopant Carles Cascante, Montse Banegas, Ingrid Sabaté, Pilar Vidal, Eli March, Eli Cervelló i un servidor. Enhorabona! Molt interessant, de veritat! Aniré entrant, a veure què contes. Per cert, si vols afegir el meu myspace: www.myspace.com/juliantxu
Una abraçada!
J.