dijous, 4 de febrer del 2010

El debat a Banda Ampla

Ahir vaig veure el debat que el programa de Tv3 Banda Ampla va dedicar al magatzem de residus nuclears (video 1, video 2). En línies generals, un debat correcte amb pros i contres per les dues bandes.
Del debat, NO em quedo amb la participació del grup "d'experts". Aquests, ja fa temps que no es posen d'acord amb el tema nuclear, i això l'únic que fa es crear més dubtes i que la gent s'enroqui en la seva postura. A les justificacions d'uns, aportant dades i informes, els altres aporten més dades i més informes.
Del debat jo em quedo amb la participació dels ciutadans, de la gent del carrer. Em quedo amb l'aparició de gent, sobretot d'Ascó, que de manera oberta i decidida diu no al MTC; però també em quedo amb la gent que obertament diu si al MTC.
Veure a uns i als altres em va provocar un sensació de desànim, perquè l'instal·lin o no, una part de la població del territori pensarà que n'ha sortit perjudicada.
Per a aquells que volen tirar endavant el seu negoci, la seva activitat econòmica; per a aquells que tenen una casa rural, que viuen del camp, que volen aixecar el seu negoci basat en el turisme esportiu; per a tots aquests, el magatzem de residus nuclears pesarà com una llosa. Perquè aquestes activitats viuen de la imatge del territori i, tots hi van estar d'acord, un MTC no dona bona imatge. Ja no es tracta del risc que comporta aquesta instal·lació, si no de la sensació de risc.
I per a tots aquells que veuen en el MTC una continuació del seu nivell de vida, veuen la posibilitat de creixement demogràfic i econòmic del territori, veuen l'arribada de diners que es podran fer servir per millorar; per a aquells que tenen un futur incert, que s'han quedat a l'atur. Per a tots aquests, si no s'instal·la, pensaran que s'ha escapat una oportunitat única.
Passi el que passi hi haurà una ruptura que potser trigarem temps a superar.

10 comentaris:

Laia ha dit...

Tens tota la raó Marià...

Unknown ha dit...

Señor Marià, hauria de constatar les seves dades, perque d'Ascó al bando del NO nomes hi habien 2 persones.
Els del si si que ho erem tots del poble!

Marià Hierro ha dit...

Senyor Joan Martínez, s'hauria de rellegir l'article perquè quan parlo de "sobretot d'Ascó" no és des del punt vista quantitatiu, si no qualitatiu. És a dir, destaco el fet que hi hagués gent d'Ascó (un o dos, me és igual) que es manifestes públicament amb un No cap al MTC. No valoro si ereu més els d'un bàndol o els de l'altre.
Salut!

Jaume Masip Llop ha dit...

Ai Marià, Laia t'ha donat la raó, però encara te l'ha donat més el Sr. Joan Martínez.
Estic d'acord amb tú, si haguessin buscat una manera pitjor de fer-ho,em refereixo al cementeri de residus, no l'haurien trobat. En quan al programa, la veritat és que hi van haver algunes opinions sobre les que em reservo la meva per a no fer molt llarg el comentari, però en general crec que va ser tot lo acceptable que pot ser un programa així, de vegades és difícil expresar el que vols dir i/o contestar als que ja han parlat... tanta gent, en tan poc temps...
Salut

FV ha dit...

La mateixa sensació després de veure el debat em va quedar a mi. La percepció del risc que es té de la zona és innegable ja a dia d'avui i si s'acaba fent augmentarà exponecialment. Dels asconencs/es favorables i contraris que van parlar, m'atreviria a dir que curiosament hi ha els qui hi tenen vinculació "nuclear" o la volen tenir i els que no (hi ha gent contraria al MCT a Ascó encara que no es vulgui veure però són pocs/ques els que ho diuen publicament). 28 anys després nova i evitable ruptura social tant si s'acaba fent com no.

Jesús Escribano ha dit...

Pues ojalá no me equivoque, pero yo creo que, no la instalación del ATC, sino la instalación del Parque Tecnológico puede hacer que proyectos que actualmente están en el aire en Flix, como el nuevo hotel con instalaciones deportivas o incluso las actividades de Rogles, tengan una mayor repercusión o mejor dicho tengan más clientes. Me explico, considero que dicho Parque ha de producir la llegada de "otro tipo de turismo" (tened en cuenta que en otros países el miedo a lo nuclear ya está superado con creces), quizá no de Cataluña ni de España, que puede hacer que dichas instalaciones turísticas sean un atractivo más para alargar su estancia en la zona. De hecho, la gente que venga de fuera, si en Flix ofrecemos unas instalaciones en condiciones, se hospedará aquí por cercanía.
El lavado de cara que se le está dando al Meandro y al Castillo también pueden ayudar, están quedando igual o mejor que cualquier recorrido turístico de los Pirineos.
Sólo tenemos un "handicap", la "joia" mosca negra, pero eso también se podría solucionar.
Es mi opinión, ya sabéis que siempre prefiero ver el vaso medio lleno, pero creo que, en este caso, el vaso se puede llenar, aunque eso ya depende de las gestiones que realicen los empresarios turísticos locales.
Saludos,
Jesús

Ivan Solé ha dit...

Marià, és cert.
El pitjor de tot això és l'afectació que pugui provocar entre les persones per l'enfrontament de posicions.

El debat de TV3 va estar força ben portat, tot i que va marcar posicionament a favor del NO al resum final: moltes aportacions del NO i l'última va ser d'en Jaume Ferrús justificant la decisió per que les administracions no han fet inversions al territori.

Us deixo enllaç al vídeo del resum.

No ATC Ascó. Un altre model econòmic és possible.

Anrik ha dit...

Marià heu vist aquesta noticia:

http://www.interviu.es/default.asp?idpublicacio_PK=39&idioma=CAS&idnoticia_PK=59993&idseccio_PK=547&h=091221

Anònim ha dit...

El MTC pot generar mala imatge a la comarca únicament si se'n parla en termes de conflicte social i referint-s'hi com a "cementiri" de manera constant. Una altra cosa és que el territori pugui apostar per altres mitjans de vida, però en això requereix un major suport de les administracions que fins ara no s'ha donat. A llarg termini, un funcionament mancomunat entre pobles integrant parc d'empreses de qualitat, infraestructures com una autovia i gas, política d'habitatge, etc pot resultar més interessant fins i tot en nombre de treballadors, però tant una cosa com l'altra són compatibles amb turisme i altres si es fa bé, només cal anar per Europa. Hem de superar les postures maximalistes dels científics pronuclears però també postures "plataformeres" de gent que a vegades en realitat són funcionaris, tenen la vida solucionada i treballen fora de la zona. En resum. primer cal definir què volem ser. Salutacions d'un de Riba-roja.

Ramir Guiu ha dit...

Els residus que emeten radiació com són l'URANI ENRIQUIT i el PLUTONI, són altament perillosos. Escrit en majúscula perquè són paraules majors. Perillosos no només per la radiació i el seu temut mal en persones i en l'ecosistema, ara hem d'afegir-hi que aquests residus creen codícia i avarícia com si es tractés de barres d'or massís. Els que la voleu a Ascó us heu encegat pels diners.