dissabte, 20 de febrer del 2010

Interessos particulars

En les últimes setmanes m'ha fet gràcia com la gent acceptem com a veritats indiscutibles o rebutgem sense cap criteri opinions en funció de si són, o no, favorables a les nostres posicions.
Algunes d'aquestes persones s'han afanyat a publicar les declaracions del senyor Patrick Moore, fundador de Greenpeace, i de l'ecòleg James Lovelock (creador de la hipòtesi Gaia) favorables a l'energia nuclear.
Aquests senyors, calumniats fins a la sacietat durant anys pels grups pro-nuclears, difamants per les seves teories descabellades, resulta que ara són el paradigma de la saviesa. Ara se'ls hi dona tota la credibilitat possible quan, fins fa poc, se'ls titllava d'ecologistes partidistes o radicals perillosos.
Això si, no es dona cap pista d'aquest canvi d'actitud. Un canvi sospitós en el cas del senyor Moore que pot respondre a interessos personals de caire econòmic; i lògic en el cas de Lovelock perquè afirma que "L'energia nuclear, encara que potencialment nociva per a les persones, no és un perill apreciable per al planeta". És a dir, fidel a la seva teoria, el fonamental és l'existència de la Terra, amb o sense l'ésser humà.
Ara està passant el mateix amb les opinions que donen la senyora, Anna Rosa Martínez llicenciada en Biologia por la Universitat de Barcelona i Maitrê en Oceanologia Aplicada per la Université de Perpignan, i del senyor Carlos Bravo. Tots dos, actualment, membres de Greenpeace.
Les seves opinions han aparegut en algun bloc i automàticament, apareix el comentari desqualificant a la persona en concret perquè "són de Greenpeace i ja se sap...". Com que són d'un grup ecologista i la seva opinió és contrària a l'energia nuclear i al MTC, se'ls hi tira la cavalleria a sobre, la seva opinió no s'ha de tenir en compte.
Demà, si mostren una opinió favorable al lobby nuclear, les seves opinions apareixeran com a dogmes de fe.
Vivir para ver

12 comentaris:

Jesús Escribano ha dit...

A ver si esta vez me explico bien, no se trata de dogmas de fé, pero cuando alguien expresa su opinión hay que saber muy bien de quién se trata. Tu Marià has cogido la buena costumbre de poner enlaces para que la gente sepa quién es cada cual pero otras personas se limitan a poner los artículos sin decir o mejor dicho sin dar información sobre la persona que lo escribe.
Si, por ejemplo, Zapatero escribiese sobre botánica no tendría el mismo valor su escrito que si lo hiciese Felipe González.
Cuando se da una opinión, ésta tiene el valor de quien la escribe, otra cosa sería que se publicase un estudio técnico.
Para mi un articulo de opinión del presidente de ENRESA tiene el mismo valor que un artículo de opinión del Presidente de Geenpeace, para que me entiendas y no haya lugar a dudas.
Dicho esto, es lógico que se valores más las opiniones de ecologistas a favor del ATC y de ingenieros nucleares en contra de éste.
Espero haberme explicado bien y haber sido lo suficientemente claro.
Un saludo, saludos,
Jesús

Glòria ha dit...

I de Ramon Folch no et queixes?

Saps que rectificar és de savis, i tota aquesta gent són savis, tant per experiencia, estudis, bagatge, i edad. Ni tú, ni jo els hi arribem a la sola de la sabata.

I com a professor d'historia hauries de saber que el temps va cambiant les coses:
Aristòtil ja va dir que la terra era redona i ho va demostrar amb una teoría astronómica, però va haber de passar molt de temps per a qué, finalment aquesta teoria fos aprovada. Els interessats de que no es sabés la veritat? Com sempre, els que volen tenir a la plebe sota el seu poder.

Ens està passant el mateix, hi ha gent que no vol que es sapiga la veritat i mantenen al poble sota el seu poder mitjançant projeccions d'una realitat que a uns quants els hi convé que sigui així. Tot això em sona a Plató i al Mite de la Caverna (gràcies Xavier Vega per ensenyarme filosofia).

Però, us heu trobat uns quants que ens hem girat, hem donat l'espatlla a les ombres i hem vist que podem pensar per nosaltres mateixos i que per damunt de tot tenim llibertat de pensament.

Marià Hierro ha dit...

Senyora Glòria, aquesta és l’última vegada que publico un comentari que faci referència a la meva persona o a la meva feina.
Em sembla que ja som prou grandets com per a reflexionar sobre un tema sense haver de recórrer a aquesta estratagema.
Podem discutir de idees, però no de persones. Jo no em poso en si vostè pentina als gossos o als gats o es rasca la panxa, em sembla irrellevant.
Dit això, és evident que el concepte de savi, és diferent el seu del meu. Per a vostè sols són savis aquells que abracen la causa nuclear.
Per altra banda, no fa faltar ser professor d’història per a saber que les coses canvien. Tothom, amb una mica de seny, ho sap. De la mateixa manera, tothom sap, potser vosté no, que vivim en un país lliure i democràtic. Per tant, les llibertats bàsiques estan garantides per llei, i vostè pot pensar i dir el que vulgui, faltaria més. De la mateixa manera, crec que jo puc manifestar les meves opinions.
Finalment, dir-li que amb el seu comentari dona a entre l’existència d’una conspiració per amagar una suposada veritat. Te delicte la cosa, igual que el te un escrit que vaig llegir on es justificava l’energia nuclear amb un raonament tant irreverent com la por a quedar-se sense llum al mig d’una operació (quanta demagògia). Suposo que vostè sap que el subministrament de llum a les sales d’operacions està garantida amb els generadors autònoms d’electricitat, independement de si hi ha una nuclear a prop. No pateixi.

Salut.

Pd: Aristòtil va dir que la Terra era rodona, però 200 anys abans ja ho havia dit Pitàgores.

Roser ha dit...

Marià, moltes gràcies, en nom meu i suposo que en nom de molta gent, que ja està cansada de comentaris ofensius, de persones (o personatges) que només pretenen ofendre i no ofereixen cap tipus d'arguments a favor de l'ATC, (bé rectifico, diuen que no els podran operar sense una nuclear al costat, jajajajajajaja). De veritat ja és hora que algú els posi al lloc que els correspon.
Qui no té feina, al gat pentina.

enric ha dit...

Marià, estic completament d'acord amb tu i amb la Roser. No he entés mai que s'hagi d'arribar al atac personal per haver manifestat una opinió. Però no és el primer cop que l'hi passa i imagino que no serà l'ultim. Però tu ho has deixat ben clar.
Endavant Marià, una abraçada!

Glòria ha dit...

Sr. Marià,

Us vaig enviar un post i no l'heu publicat.

Jesús Escribano ha dit...

Roser, y no quiero ser ofensivo, pero al contrario que muchos comentaristas, cada vez que abres la boca (o usas el teclado)no aportas nada al diálogo. Me gustaría, si es posible, conocer tu opinión de una manera correcta, sin risitas ni tonterías similares (y con esto no te quiero llamar tonta), es decir una opinión razonada. Criticar comentarios, sean estos de quien sean, con burlas no creo que sea el mejor modo de hacer una crítica (y esto vale para todo el que me esté leyendo) y no aporta nada nuevo.
En este caso soy yo el que no está aportando nada nuevo, pero he creído necesario expresar mi opinión en este sentido.
Si por algo, creo, me caracterizo es por respetar la opinión de los demás comentaristas y mis críticas son, o por lo menos eso intento, más constructivas que descalificantes.
Seamos "todos" un poco más respetuosos con nuestros "rivales" de tertulia y todo irá mejor, porque al fin y al cabo las personas que escriben su opinión en un blog deben ser respetadas, aunque sólo sea por el hecho de hacerlo públicamente.
Me dirijo a ti en particular porque los demás comentarios ya han recibido su replica.
Saludos,
Jesús

Marià Hierro ha dit...

M'he vist obligat a suprimir un comentari de la senyora Glòria perquè com dic més amunt, no tornarè a publicar cap comentari que faci referència a la meva persona o a la meva feina.
No vull entrar en discussions personals. Aquesta dinàmica no porta a cap lloc.
Defensen les nostres idees des del respecte.
Salut

Anònim ha dit...

És una llàstima tenir d'arribar aqui. De totes maneres, gràcies Marià.

Anònim ha dit...

Hola Marià, espero no desqualificar-te si et pregunto en quin bloc es desqualifiquen als científics que anomenes, si et plau m'ho pots indicar? És que sense aportar les proves del que dius sembla més demagògia que no pas una denuncia.

Per altra banda, quina cosa està mal feta al informar del que diuen els científics pro-nuclears de Greenpeace?

Xavier Forcades Margalef

Anònim ha dit...

Gracies per bloc intiresny

Glòria ha dit...

Sr. Marià,
Vull demanarli disculpes si he al.ludit a la seva professió, però el que no entenc, és com una persona de la seva capacitat intelectual, pot tornar a caure en l'error de donar per sentades unes afirmacions, sense donar ningún altre tipus d'explicacions que no siguin altres que les seves opinions.

Tornant a la discussió que teniem, com ha dit la meva professió és irrellevant però , quan sigui el cas, també hi podem fer un debat.

Quan és fa una xerrada només dirigida al NO al Atc , ja és una invasió de la llibertat de pensament. No es deixa a les persones elegir per elles mateixes. Ara, que no es queixi ningú si s'en fan dirigides al SI, ho hau propiciat en certa manera els dels NO i en aquest cas, és una necessitat moral (almenys per mí) per equilibrar la balança i per tenir informat al ciutadà de totes les opinions.
El poble es mereix tenir les dues cares de la moneda, d'aquesta manera si que és lliure per elegir.

Si no és va entendre el que volia dir amb lo del quiròfan, es problema de vosté.

I com sempre quan no és sap que dir, es recurreix a l'insult:
" Jo no em poso en si vostè (...) o es rasca la panxa".


P.D: En cap moment he dit que Aristòtil fos el primer en descobrir que la terra era redona