dissabte, 10 d’abril del 2010

Ascó és un dels candidats a l'MTC amb menys zona del terme municipal exclosa

A poc a poc, en compta gotes, es van sabent notícies sobre les diferents candidatures a acollir el MTC. Ahir, divendres 9 d'abril, ho publicava el diari El Punt. Sembla que ser que les candidatures amb més possibilitats es van acotant.
Segons el diari, Ascó i altres tres municipis, Albalá (Extremadura), Villar de Cañas (Castella-la Manxa) i Yebra (Castella-la Manxa), són els que tenen menys espais protegits i, per tant, més possibilitats d'acollir el MTC.

09/04/10 02:00 - Ascó - LURDES MORESO

La comissió interministerial per a la selecció de l'emplaçament del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus d'alta radioactivitat ha determinat ja l'àrea dels termes municipals de les nou candidatures presentades, inclosa la d'Ascó, que queden excloses per situar-hi el cementiri nuclear. L'existència d'espais naturals protegits, zones de protecció per a les aus, vies pecuàries o llocs d'importància comunitària són incompatibles amb el cementiri de residus nuclears. Ascó, juntament amb Albalá (Extremadura), Villar de Cañas (Castella-la Manxa) i Yebra (Castella-la Manxa) tenen només una part del municipi afectada per aquestes figures de protecció, mentre que la resta de candidats ho tenen més complicat amb múltiples casos d'espais protegits.

Els nou candidats a l'MTC –tot i que Torrubia de Soria ha descartat la candidatura encara figura a la llista de la comissió interministerial– disposen d'una fitxa del terme municipal en què es determinen les àrees que queden descartades per emplaçar-hi el cementiri nuclear. Els criteris d'exclusió que ha establert l'Estat fan referència a l'existència d'espais naturals protegits, espais protegits pel Ministeri de Defensa, vies pecuàries, muntanyes d'utilitat pública i patrimoni històric arqueològic. En el cas d'Ascó, només una part del terme està afectada, tot i que molt a la vora té importants espais naturals.

Ascó.

El Pas de l'Ase està catalogat com a zona de protecció de les aus, lloc d'interès comunitari i pla especial d'interès natural, per la qual cosa aquest espai queda exclòs, segons la comissió interministerial, per a la selecció de l'emplaçament de l'MTC. Aquest espai ocupa una part situada de l'est del terme municipal d'Ascó. També estan protegides les serres de Pàndols i Cavalls, però la figura de protecció només afecta una part del sud del terme municipal. Pel que fa a les vies pecuàries, no estan classificades, per la qual cosa no es recullen a la fitxa. Ascó té béns d'interès cultural (BIC): el castell d'Ascó i el d'Arnes, les muralles i la Torreta de la Vila. Tot i això, els terrenys que ha reservat l'Ajuntament per construir l'MTC i el centre tecnològic associat, al costat de la central nuclear, no estan afectats per cap mesura de protecció.

Llegiu tot la notícia aquí.