dijous, 20 de març del 2008

La cova de Marca

La nit del 23 al 24 de febrer de 1937 Flix va ser bombardejat per l’aviació feixista. L’atac va començar a les 10 de la nit i va acabar a la una i vint de la matinada. Es van llençar 125 bombes i es van produir 8 víctimes mortals, a més de ferits i nombroses destrosses materials.

Morts a Flix desprès del primer bombardeig 23 de febrer
1937

L’objectiu sembla ser que era la “Fàbrica”, on es sospitava que es produïa material de guerra, però les bombes van caure indiscriminadament, també sobre la població civil.

Aquell va ser el primer dels més d’una vintena de bombardejos que va patir Flix, un dels primers municipis de Catalunya afectats pels atacs aeris durant la guerra civil.

Arran dels primers bombardejos a Flix es va construir una xarxa de refugis per a protegir la població. Però molta gent atemorida va marxar del poble i va buscar protecció als masos i a les coves (balmes).

Cova de Marca

Tinc una amiga que els caps de setmana es dedica a visitar i fotografiar les coves de Flix, en una d’aquestes sortides ens va convidar. Vam agafar el camí dels Vingalis i van anar a veure un seguit de petites coves (actualment utilitzades pels propietaris com a deixalleries) fins que van fer cap a la cova de Marca.

Interior de la cova de Marca

Sembla ser que en aquest indret hi van viure nombroses famílies durant els anys de la guerra civil. Ara, per les petjades que hi ha, sembla que es refugi d’animalons.

L’accés és fàcil; la cova és d’unes dimensions considerables, al seu interior hi ha un petit “anjub” que recollia l’aigua que regalimava per la paret de la cova, també té diferenciat un espai on tancaven el bestiar i les restes d’una paret de pedra que probablement la tancava.

Anjub a l'interior de la cova

Malgrat les dimensions de la cova es fa difícil imaginar-se com va viure la gent aquells moments tant dramàtics. Què menjaven? Quina relació tenien entre ells? Quina intimitat tenien? Com es distreien? Compartien alguna cosa més que la por?...

3 comentaris:

2teixidor ha dit...

Un bon reportatge!

Sebastià ha dit...

¡Quina casualitat! He estat aquests dies a Matera(Italia) on la gent va viure en coves fins als anys 60 i em feia les mateixes preguntes que tu. Suposo que quan hi ha necessitat tot se val.
Us felicito per la recerca.

Anònim ha dit...

Benvingut Marià!!!! XD
Veigues, jo no sabia que la moda dels blog anirira tan lluny i arribaria al centre!

Jo no tinc blog pero m'agrada fer la ruta i anar llegint les entrades interessants que la gent fica i mira...he fet cap aquí! Ara ja formes part de la meva llista de blogs per "xafardejar"!

Un petó de part d'una ex-alumna!Goizane