divendres, 4 d’abril del 2008

L’ocupació de Flix per l’exèrcit de Franco

Avui 4 d’abril de 2008 fa 70 anys que les tropes franquistes va prendre per primer cop el poble de Flix durant la Guerra Civil. Aquell mateix any fou recuperat pels republicans la nit de Sant Jaume i perdut definitivament el 17 de novembre. Data que marcaria la fi de la Batalla de l’Ebre.

Hi ha un llibre editat per l’ajuntament de Flix l’any 1963 que explica aquest fets des de l’òptica franquista.

Segons aquest llibre, des de feia dies la situació al poble s’havia complicat molt.

“(...) por nuestras calles desfilaban sin orden ni concierto diferentes hombres armados, que huïan de algo que temían (...)”

Ja no hi quedava gaire gent, havia fugit als masos i coves temorosa de l’entrada de les tropes feixistes.

(...) pronto adiviné (otra cosa no podia hacer porque la luz era escasísima) que por la carretera y en pleno éxodo había la mayoría de la familias de Flix. (...) ellas se hallaban encima de la <Cova de Picullà> (...) durante toda la noche vi pasar gentes de todas las edades (...)”

Durant els dies previs a l’ocupació fou constant el pas de soldats republicans que es batien en retirada, entre ells les Brigades Internacionals.

“(...) por diferentes calles de nuestra población irrumpían soldados del ejército rojo que se batía en retirada (la mayoría extranjeros), a los cuales les enseñábamos els paso de las barcas (...)”

Davant la inexistència d’autoritats, entre el 31 de març i l’1 d’abril es va decidir crear un Comissió Gestora per orientar la vida del poble. Aquesta Comissió, de signe franquista, estava formada per 4 persones: José Mestres Carranza, Juan Alabart Sancho, Máximo Prada Ortiz i Francisco Sanjuán Fortuny.

“(...)la villa de Flix daba la impresión de que había sido víctima de una terrible epidemia (...) de los mandos no quedó ni uno (...)”

Finalment el 4 d’abril de 2008 a les 4 de la tarda es va donada per ocupada la població.

“La tropa, siguiendo sus planes, tomaron posiciones estratégicas (...) llegandoa al Ayuntamiento, y así fue ocupado y liberado Flix (...) Aquella noche, ¡por fin!, dormimos el mas dulce de los sueños, otras armas y emblemas velaban nuestro reposo; armas y emblemas de la verdad, de la dignidad y de la justícia.”

SENSE COMENTARIS!!!!!!!!!!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

VISCA LA FAI !

Anònim ha dit...

TEN CUIDADO CON LO DICES,DE LOS FALANGISTAS,QUE SE DONDE VIVES

Anònim ha dit...

Temps era temps .....
-----------------
Que coi li passa a aquest de la falange??!!