dimarts, 27 de maig del 2008

Riuada a Flix

Durant aquest dies el riu Ebre està portant un cabal anormalment alt. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha comunicat que des dels embassament de Mequinensa, Riba-roja i Flix s’estan alliberant uns 2000 m3 (??) d’aigua. Això ho estan fent perquè l’Ebre pugui absorbir l’aigua de les elevades precipitacions que han afectat o afectaran la conca, especialment el marge esquerra (Pirineus).

Aquest augment desmesurat implica uns efectes negatius pel territori: suspensió del pas de barca, inundació de terres de conreu, i de les parts més baixes d’alguns municipis (Miravet), complicacions pels embarcadors fluvials, etc.

Una vegada més, els interessos de les em
preses que gestionen el cabal del riu s’anteposen als interessos generals dels habitants. L’obstinació en mantenir els nivells d’aquests embassament per sobre del 80-90% de la seva capacitat, per a assegurar-se la producció d’energia, els ha agafat desprevinguts.

Aquesta obstinació és la responsable de l’escàs cabal que el riu porta aigües avall de Flix la major part de l’any, de que el meandre de Flix s’hagi convertit en una mena de sèquia, de la proliferació d’algues, de la dificultat de la navegació fluvial, etc.

Si periòdicament anessin soltant aigua aquest inconvenients es reduirien sensiblement i, el més important, ara els embassaments tindrien espai suficient per absorbir l’avinguda prevista sense alliberar aquestes enormes quantitats d’aigua.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

No n'entenc gaire del tema però espero que almenos la salinitat de l'aigua del riu s'hagi rebaixat!

Anònim ha dit...

?
que diu aquest de la salinitat !