dijous, 23 d’octubre del 2008

I ara, què?

Avui al diari de Tarragona i a la pàgina web de l'ajuntament de Flix es pot llegir una bona notícia sobre el poble. Gràcies a les obres de recuperació de la façana fluvial (ja era hora que es fessin) s'ha descobert una part de la muralla del baluard defensiu que envoltava la vila.
Però, i ara què?
Doncs, sembla ser que es començarà a treballar en un projecte de restauració. Això vol dir, que no es farà res.
A Flix tenim altres exemples que em permeten fer aquesta afirmació. Són alguns els jaciments arqueològics trobats a Flix que desprès d'unes primeres intervencions i d'encarregar aquests projectes no s'ha fet res més.
Copiant la campanya d'aquest estiu de la Generalitat de Catalunya "Foc Zero", vull mostrar la manca de concrecions (zeros) que s'han produït a Flix, sigui qui sigui el responsable, en relació al nostre patrimoni:
Molí d'Oriol ---> zero
Castell Nou---> zero
Poblat ibèric dels Castellons ---> zero
Jaciment de Sebes --> zero
Museu local --> zero
Teuleria --> zero
Restauració muralles --> ?
.....
El poble de Flix ha viscut durant anys d'esquena a la seva història. La recuperació del patrimoni històric i arqueològic tot just acaba de començar però cal donar-li una empenta definitiva. Si les institucions oficials (Servei d'Arqueologia de Catalunya) no es mostren sensibles als nostres objectius cal que l'ajuntament de Flix hi dediqui recursos propis per recuperar el nostre passat. Si s'han de prendre decisions que es prenguin.

15 comentaris:

Anònim ha dit...

ya tens rao som el ploble del zero
la empresa dels 400 llocs de treball= zero

2teixidor ha dit...

Molt bé Marià continua fotent "cana"

Anònim ha dit...

Bé Marià, jo també penso que s'hauria de fer més pel nostre patrimoni, per això porto uns quants anys treballant-hi, és veritat que es va començar mot bé i s'ha frenat una mica però no val a dir veritats a mitges ni coses que no son certes, al poblat de Sebes s'hi han fet, igual que l'any passat, dos intervencions a la necròpolis i una prospecció amb la tècnica del "georadar" per a determinar si a la gran explanada entre el poblat i la necròpolis hi ha estructures,el projecte del castell, de 500.000 €, només està pendent de passar pel la comissió de patrimoni, a Madrid, que`n'aportarà laa meitat, no m'allargo més, només afegir que el propers 15 i 16 de novembre es faran una sèrie d'actes,organitzats per diverses entitats, entre elles La Cana, en el marc del 70è aniversari de la Batalla de l'Ebre, entre els que hi ha la inauguració de la museització del refugi antiaeri del carrer de sant Josep,

Anònim ha dit...

Molt bé, em sembla que tens tota la raó. Pel que diu Jaume de les mitges veritats, ni cas.
Al Castell encara no s'ha fet res, encara que sols falti que el pressupost passi per la comissió del patrimoni a Madrid (i ja ho veurem).
Al molí d'Oriol, desprès de les excavacions fetes, no s'ha fet res de res. Tancat amb un candau està molt bé.
Del projecte de museu, que pot ser seria el més important hores d'ara, ningú ha dit res.
La teuleria està en un estat deplorable.
Del tros de muralla que hi ha a la zona del "cable" l'únic que s'ha fet és mal posar-hi, pràcticament a sobre, un cobert per al club nàutic; i de la que s'ha descobert ara ja em parlarem del que es fa.
Als Castellons no es fa ni es farà res si no ho diu la "senyora" Margarida.
etc. etc. etc.
I aquí no es mulla ningú. Sols volen sortir a la foto

Xavi

Anònim ha dit...

Aquest serà l'ultim comentari d'aquest tema, Marià quan vulguis quedem i t'explico l'estat de la qüestió, ah! i si "anònim" s'hi vol apuntar, també, perquè, apart de ser un mestre de la crítica fàcil, veig que està bastant despistat en temes de patrimoni local.
Salut.

Anònim ha dit...

Disculpeu, ha estat un error que no sortís el nom.
"Aquest serà l'ultim comentari d'aquest tema, Marià quan vulguis quedem i t'explico l'estat de la qüestió, ah! i si "anònim" s'hi vol apuntar, també, perquè, apart de ser un mestre de la crítica fàcil, veig que està bastant despistat en temes de patrimoni local.
Salut"

Anònim ha dit...

Ja que es parla de patrimoni, parlem de l'estació. Algú sap per què el divendres el tre que arriba aflix a quarts de set, va passar dellarg d'Ascó.?
Funguell

funguell ha dit...

Les estacions aviat seran també patrimoni. Algú sap prquè el tren que arriba a flix a quarts de set de la tarda v appasar de llarg d'Ascó el divendres?
Funguell

Anònim ha dit...

Bah, s' ho haurà gastat tot en Benach amb el seu nou cotxe tunejat de 85000€. Ni que fos el president del govern, la mare que el va ...
Toni

Anònim ha dit...

"ni que fos president del govern", eh? doncs sí aquest és el problema rai, perquè el President del Parlament és la segona autoritat del país. Si entens com a país Catalunya, perquè d'aquest darrer comentari l'únic que es dedueix és que els catalans no podem tenir cotxes oficials, en canvi els "altres" sí. Benach és un soca, però el del últim comentari encara ho és més

Anònim ha dit...

A mi, tot el que sigui treure coses del passat de Flix m'agrada i quan es faci alguna cosa que em cridin que vindre voluntari, com he fet algun cop i amb un pic, una pala, un suau de café i "grasiosa" i el barret d'Indiana Jones portat tot de casa, si cal.

Salutacions per a tu Marià i per a tots els que fan i desfan aquest debat.

JA

Anònim ha dit...

Tot això de la història, del patrimoni històric i arquitectònic està molt bé. Per saber on anem hem de saber d’on venim. Però la realitat del nostre poble és una altra. Ningú comenta res de les obres de neteja de l’embassament. Hi ha una dita que diu que la merda no es remena. Tampoc es diu res de l’adquisició de sòl industrial municipal per tal de donar facilitats a la creació de noves empreses que puguin instal•lar-se al poble, ni de la construcció d’un pou per no haver d’agafar l’aigua directament del riu i tantes i tantes coses. Això sí, tenim un hort solar, un projecte de molinets etc, etc. Voleu dir que no és més fàcil mirar el que fan els altres pobles per tal de no veure el que tenim o no a casa nostra?.

Anònim ha dit...

Anònim, t' ha perdut lo teu catalanisme curt de mires i victimista (perquè insultes fent suposicions teves i després deduïnt coses que ves a saber d'on les treus), mare meva que exagerat que ets. Hauria dit el mateix si ho fa un del PSOE a Andalusia o un del PP a Murcia. Per suposat que si te ganes de tindre un cotxe oficial el pot tenir, pero amb la situació d' ara, en que hi ha gent que li costa fins i tot omplir el cotxe, que vingo este i se gasto 85000€ i damunt amb complements del cotxe segurament innecessaris... que vols que et digui. I més quan encara se va dignar a sortir davant dels periodistes a demanar perdó (per algo serà) si no no ho hauria fet. Potser ni podrien aprendre del President de Cantàbria, que va amb taxi quan va a veure al Rei.
Tampoc tinc parque dirtu, pero que consto que no te parle ni un progre sociata, ni un pepero ni un falangista ni espanyolista, es més, respecto totes les opinions polítiques i me semble perfecte que consideros a Catalunya un país (jo també ho fai). I bueno, per la pròxima, quan escriguis lo que te vingui de gust, fes-te lo favor de deixar escrit lo teu nom, que no quede gaire bé insultar des del teclat de casa anònimament (només és un suggeriment). Bueno només volia aclarir aquest malentès entre tu i jo, que al cap i a la fi part meva lo tema de Catalunya no tenie res a veure en lo meu comentari. Crec que no me deixo rés més per a dit.
Toni

Anònim ha dit...

El millor d'aquest post tant participatiu, Tantost, oferint la seva suor i braços a la recerca de les entranyes i essències del nostre poble.
Sabent, com sap, molt més que la majoria, del poble, i coneixent tots que el seu altruisme està per sobre de qualsevol dubte, com podem no aprofitar la seva força de ment i d'empenta.
Tantost al poder.

Albert Guiu.

Unknown ha dit...

home, Marià, per la part que em toca, dir-te que en el cas del conjunt arqueològic de Sebes (del qual en sóc codirector) si que s'estan fent coses. Des del 2005 que s'hi excava cada any, els resultats estan sent força espectaculars i jo mateix he realitzat una proposta de museïtzació del conjunt. Per tant, no crec que Sebes sigui el millor exemple (els altres potser si) per ilustrar el teu discurs.