dimecres, 31 de desembre de 2008

Dates assenyalades

Nadal (25 de desembre)
El Nadal és una de les festes més importants del cristianisme ja que se celebra el naixement de Jesús. És poc probable que aquesta sigui la data exacta del seu naixement (s'especula que fou a la primavera).
Cap al segle III o IV dC, el cristianisme, amb el seu pragmatisme, va decidir adoptar una festa pagana romana per commemorar l'esdeveniment, en un intent de facilitar la penetració de la nova religió en les diferents capes socials i eradicar el paganisme (també ho va fer amb altres dates assenyalades del cristianisme).
Els romans, per aquestes dates (finals de desembre) tenien dues festes molt populars; una la saturnàlia (saturnàlia, opàlia i sigil·lària) dedicades al deu Saturn i que coincidia amb la setmana del solstici d'hivern.
L'altra era el Dies Natalis Solis Invicti (el dia del naixement del Sol invicte) i que se celebrava quan la llum del dia augmentava, entre el 22 i el 25 de desembre.
Dia del Innocents (28 de desembre)
Fa referència a la matança dels infants menors de dos anys a Betlem ordenada per Herodes el Gran (rei de Judea) amb la intenció de posar f i a la vida de Jesus.
Cap d'Any (31 de desembre)
Darrer dia de l'any en que la tradició diu que s'han de menjar 12 grans de raïm coincidint amb les últimes dotze campanades de l'any si és vol tenir sort l'any nou.
Tradició?????? Bé, és un dir, perquè solament fa 100 anys que el canvi d'any se celebra d'aquesta manera. Sembla ser que una excel·lent collita de raïm l'any 1909 va fer expremer les neurones als viticultors espanyols, els quals es van treure de la butxaca el fet que el raïm porta sort i que s'ha de menjar la nit de Cap d'Any.
Dia de Reis (6 de gener)
Realment eren mags (astròlegs) o savis que venien d'Orient (probablement Pèrsia). La tradició els va convertir en reis en un intent d'adaptar el naixement de Jesús a la profecia del Salm72, 11 (Salomó) que assenyalava que "Li faran homenatge tots els reis"
El nombre exacte varia amb el temps, així es va parlar de dos, quatre, set i, fins i tot, dotze mags. El nombre de tres s'adopta perquè als evangelis es parla de tres presents or, encens i mirra (Mateu 2, 11). Tanmateix, els seus noms actuals (Melcior, Gaspar i Baltasar) no apareixen fins al segle VIII.

Feliç Any Nou

2 comentaris:

Reyes ha dit...

Tansols és una reflexió però jo encara no entenc perquè en un estat aconfesional són festes nacionals Nadal, el dia de Reis, setmana santa i d'altres. I no em serveix lo de que és una tradició, perquè es poden fer vacanses i festes iguals sense necessitat de fer el joc a una religió o a una altra, com per exemple canviant el dia de Nadal el dia en que la presència del Sol dura més com feien moltes cultures precristianes, sempre atentes del Cel (tot i que si mal no record diria que a cada any que passa aquest moment es va desplaçant). I a part, inclús trobaria més just si a més es deixessin dos dies a l'any, per exemple, al treballador per a que les gastes amb les festes senyalades que més li convingui siguin religioses, paganes o per passar-se el dia practicant sexe, tan se me'n dona.

Anònim ha dit...

Aturem els projectes de parcs eòlics.
http://doblepensament.blogspot.com/2009/01/campanya-no-als-parcs-elics-flix.html

Adhereix-te!