dilluns, 20 d’abril del 2009

Camí de la barca

El camí que porta fins a l'antic pas de barca del Riu de Dalt és un d'aquests espais que han quedat oblidats amb el pas del temps i, fins i tot, aïllat de la resta del poble des de que es va construir la circumval·lació.
Durant moltíssims anys va ser un lloc de pas obligat per als pagesos que anaven al seu "tros" de les Beremusses o de les Vallfenoses. També ho era per a tot aquell viatger que volgués creuar la comarca de nord a sud (o a l'inrevés).
Barca del Riu de Dalt amb una casa i una torre a la falda de Castell

Amb la Batalla de l'Ebre fou un punt estratègic de pas de tropes, armament pesant, camions i subministres cap al front, gràcies al pont de ferro que s'hi va construir. I la seva voladura al novembre de 1938 marcà la fi d'aquesta sagnant batalla.
Pont de ferro que es va construir durant la Batalla de l'Ebre

Durant anys el vam fer servir per arribar a la Roqueta i banyar-nos, fins que fan fer el "poli". I, com no, també va servir per abocar-hi la brossa del poble i anar-hi amb l'escopeta de perdigons per fer diana a les nombroses rates que hi havia.
Ara, l'accés no és complicat i, gràcies a la plujosa primavera que estem tenint, hi podem disfrutar d'una abundant i variada vegetació, mes frondosa si ens arribem fins al "galatxo".
Estat actual del camí

A més, encara podem observar el refugi que s'hi va fer per protegir els pontoners que mantenien en perfecte estat el pont de ferro, així com les restes d'una antiga construcció (casa o torre) quasi damunt mateix del refugi.
Refugi dels pontoners

Restes (Casa? Torre?)

Espero que amb les obres a la façana fluvial del meandre, que s'estan fent, es recuperi aquests indrets a la vida poble.

Foto barca Riu de Dalt:
SÁNCHEZ CERVELLÓ, J.-VISA RIBERA, F. La navegació fluvial i la industrialització a Flix (1840-1940). Flix. 1994.

1 comentari:

Jaume ha dit...

Marià, per aquest camí passarà l'itinerari interior del meandre,per a intentar connectar amb el camí dels Xofars, espero que en breu...
Salut
Jaume