dimecres, 8 de juliol del 2009

La porta de l'infern

Darvaz és una petita localitat situada al desert de Karakum al Turkmenistan. Antiga república soviètica, és un país situat a l'Àsia Central que disposa d'importants reserves de petroli i gas natural, però que actualment té un reclam turístic important: la porta de l'infern.
Es tracta d'un cràter provocat per l'home de més de 50 metres de diametre i més de 20 de profunditat que crema des de fa uns 35-40 anys.
Aquest cràter, visible amb el google Earth, és el resultat inesperat d'una prospecció minera feta per geòlegs soviètics als anys 70 del segle XX per trobar gas natural. Els geòlegs van topar amb una enorme caverna plena de gas que, per algun motiu, va incendiar-se i va provocar l'aparició d'aquest pou que crema en un incendi que sembla no tenir fi, alimentat pel gas que hi ha al subsòl i que ningú sap quan s'acabarà.

2 comentaris:

Màrius ha dit...

Vols dir que les reserves de petroli i gas natural, no són també un bon reclam turístic?... no sé si els Obama boys pensen el mateix. I tu, que te n'hi vas de vacances cap allà?
Pensem en TAVs i altres pensen en TAPs, IPIs i demés!!! ;)
Més a
http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/KE14Ag01.html
O cerca TAPI i IPI pipeline

Anònim ha dit...

Un incendi semblant va tardar uns 180 anys en apagar-se a unes mines de la Xina.

http://www.elforro.com/noticias-curiosas/68091-logran-apagar-incendio-mina-china-que-llevaba-ardiendo-180-anos.html

Tot va començar amb una discussió d'uns miners amb un capatàs i va acabar amb les flames centenàries a la mina de Rujigou a Ningxia.

Som així els éssers humans, unes fitxes de dominó fent filera amb un pal a la mà en un número massa exagerat. No hauríem de fer clots o forats a la sorra amb tanta impunitat, però l'Homo Sapiens no pot estar-se quiet amb aquest totxo a les mans, nervioses volent fer quelcom penetrant.

Salut i bon estiu

JA