dijous, 3 de setembre del 2009

Flix, l'any 1927

El meu amic i company de feina Àngel m'ha fet arribar aquesta adreça de la Confederación Hidrogáfica del Ebro (CHE) on podem trobar una amplia base de dades amb fotografies (fotoplanos) de la conca de l'Ebre de l'any 1927.
La bona qualitat de les imatge permet visualitzar com ha anat variant el paisatge per l'acció de l'home.
Les fotos on podem veure Flix, Riba-roja, Ascó... corresponen a la fulla 444. Aquí en teniu quatre exemples. Clicant a sobre de cada foto les podreu veure amb gran detall. Donen per a molt.
En aquesta primera foto es pot veure la "cloratita", que feia pocs anys que havia entrat en funcionament, desprovista de la massa forestal que ara la cobreix.


En aquesta segona foto es pot veure "lo galatxo" i el meandre quasi sense la vegetació de ribera que hi ha avui dia. També podem veure el fortí carlí amb les tres torres.

A la part superior dreta d'aquesta tercera foto es veu l'assut, la casa de turbines, el casino i altres edificacions de la fàbrica i de les escasses cases del barri.

Finalment, en aquesta darrera foto podem veure (dalt a l'esquerra) el perímetre del nucli del poble de Flix. S'observa el carrer major, el camí vell de la barca, la raval, algunes estructures del castell vell... i, es pot intuir, el que seria l'avinguda Catalunya.