dissabte, 23 de gener del 2010

Americanos, vienen a España gordos y sanos.

Divendres 22 de gener, la plataforma "Volem viure a Flix" va organitzar una xerrada informativa sobre el magatzem de residus radioactius. El que en principi s'havia convocat com un monòleg, portant a dos ponents que defensaven la mateixa posició pro-cementiri, al final es va convertir en un diàleg, on tots els assistents van poder escoltar dues versions sobre el mateix tema.
El primer ponent fou el senyor Jordi Bruno, director de la càtedra ENRESA-AMPHOS de la Universitat Politècnica de Catalunya, també és Conseller Delegat d'AMPHOS XXI CONSULTING, S.L., anteriormente denominada Enviros Spain.
Breument, es tracta d'una consultoria especialitzada en la gestió de residus que espero que practiqui amb l'exemple i treslladi la seva seu des de Barcelona al parc tecnòlogic que es crearà al voltant del MTC.
L'altre ponent fou el Sr. Sergi Saladié, professor associat a la Unitat Predepartamental de Geografia – Escola Universitària de Turisme i Oci- (Campus Terres d’Ebre). També és portaveu de la Coordinadora Anti-Cementiri Nuclear de Catalunya (CANC) i forma part de la campanya Apaguem les Nuclears.
La xerrada crec que va ser positiva, però em sembla que cap dels dos ponents no van convèncer a gaire gent. És a dir, les persones que van entrar amb una clara posició (a favor o en contra del MTC) van sortir de la mateixa manera.
La intervenció del senyor Bruno va ser didàctica, amena, plena d'informació tècnica... Com diria algun membre de la plataforma "Volem viure a Flix" va saber vendre molt bé la moto. Amb el seu powerpoint, fotos de magatzems nets, pòlits i envoltats d'arbres i espais verds.
Una exposició molt mesurada, es notava que no era la primera. Durant els aproximadament tres quart d'hora que va durar la seva exposició, poques vegades va fer servir la paraula radioactiu (ho sento, és una mania que tenen els alumnes, comptar quantes vegades repeteix el professor la mateixa paraula) i, si no em vaig descomptar, en el seu powerpoint aquesta paraula apareixia en comptades ocasions. Per què? Si el tema és precisament "LOS RESIDUS RADIOACTIUS".
Al que si va fer referència vàries vegades és al Pla Marshall. I la veritat és que jo em sentia i em sento com Pepe Isbert al balcó de l'ajuntament de Villar del Río, en aquella famosa pel·lícula de Berlanga "Bienvenido, Mister Marshall" que espera l'arribada dels americans com a única solució a la seva misèria.
De totes maneres, quan va acabar la seva exposició vaig quedar al·lucinat. O sigui, des de finals de desembre de 2009 que ens diuen, en veu alta, els números de la loteria primitiva que sortiran el proper sorteig i tant sols els han copiat els alcaldes de Yebra (Guadalajara) i d'Ascó. La resta som uns imbècils, no ens hem enterat de res.
Per això, des d'aquí demano la dimissió de tots els alcaldes i regidors dels més de 9000 ajuntaments que hi ha a Espanya i que han deixat passar aquesta oportunitat. Ni tant sols els alcaldes de Madrid o de Barcelona, que tenen molta influència, n'estaven assabentats. Pobrets! Ja ho pagaran en les pròximes eleccions. L'electorat se'ls tirarà a sobre per no haver presentat las seva candidatura a acollir el MTC i dedicar-se a temes bizantins com els Jocs Olímpics d'hivern del 2022.
De vegades, el senor Bruno va ser més sincer del que es podria esperar. Va parlar de que el MTC era una molestia, també va afirmar que una part dels llocs de treball fixes (60,90,100 segons les fonts, encara que el BOE no ho diu) que es crearan un cop entri en funcionament els hauran d'ocupar gent molt especialitzada i que sols el 50% d'aquets llocs els ocuparà gent del territori. També va dir que per a compensar el territori es va decidir instal·lar al seu voltant un parc tecnològic. Però, si és tant bo, de què s'ha de compensar el territori?
Aquest senyor va pecar una mica d'ingenu quan va dir que el magatzem és temporal per llei i que d'aquí 60 anys el desmantellaran. Hauria de saber que les lleis es canvien, i que el que avui es construeix per 60 anys i acollir unes 7000 tones de combustible gastat a les centrals nuclears, uns 2000 m3 de residus procedents de desmantellaments d'instal·lacions nuclears i altres tipus de residus radioactius, es pot convertir en 120 anys i 14000 tones o, fins i tot, en definitiu. Perquè, qui s'atrevirà a moure aquests milers de tones de residus altament radioactius d'aquí 60 anys?
Ah! El senyor Bruno va estar d'acord amb el senyor Saladié sobre l'escàs temps que s'ha tingut per debatre i informar a la població sobre el MTC. El senyor Bruno, en cap moment va contradir al senyor Saladié sobre l'escàs impacte econòmic que les centrals nuclears d'Ascó han suposat al territori, sobre la caiguda de la població d'Ascó i sobre la nul·la ocupació del polígon industrial que tenen. Tampoc va contradir al senyor Saladié quan aquest va afirmar que dels 700 milions d'euros d'inversió, en veurem ben pocs, perquè l'obra civil (edificis fets amb formigó d'alta qualitat, maquinària precisa per a moure els residus, capsules d'emmagatzament, grues i altres components mecànics) s'emportarà un bon pessic i, per les especials característiques, l'haurà de fer empreses especialitzades que no estan ni a Flix, ni a Ascó, ni a Móra, ni, possiblement, a Tarragona.

10 comentaris:

Jaume Masip Llop ha dit...

Bé, Marià, bon resum, a veure si ara la plataforma diu clar el que pensa. Crec que les persones públiques, i ells també ho son, s'han de mullar i dir el que pensen en un tema tant important com aquest.

enric ha dit...

Perfecte el teu comentari. Jo ho tenia més o menys clar quan vaig entrar, però vaig sortir totalment convençut.
Salutacions!!

Jesús Escribano ha dit...

Marià, muy acertado tu resumen, un "pelín" inclinado hacia el NO pero bastante bueno a mi parecer. Se que lo de la dimisión de los alcaldes lo dices en broma, pero para no posicionarme en ninguno de los dos sentidos -ya que la Plataforma no se ha posicionado todavía, y no me refiero sólo a los socios que "figuran", sino a todos los socios (que esta Plataforma no es como el Ayuntamiento, cuando se tiene que tomar una decisión importante se cuenta con todos (ya lo verás)- te haré esta pregunta; ¿no crees que, si al final acaba instalándose el ATC (o Cementerio nuclear, como quieran llamarlo), se les va a ver el plumero a muchos políticos (no sólo locales sino a nivel de toda Cataluña)?
Jaume, tú sí tienes derecho a decir eso porque eres de ERC, pero el resto de políticos no (excepto que lo diga alguno de ICV), pero aún así: no he visto que nadie (ningún partido) haya consultado a sus bases para posicionarse, me figuro que por falta de tiempo para organizar una consulta, o no.
En lo que sí estamos de acuerdo todos es que el proceso ha sido demasiado corto y no ha dado tiempo ni a informar a la gente -palabras del Sr. Saladié-, ni a poder consultarla (añado yo).
De momento se ha informado a la gente y, como dice Marià de una manera dialogante. Lo que me apena es que esta información haya tenido que salir de una Plataforma vecinal y que no nos la haya dado nuestro Ayuntamiento, porque efectivamente los que piensan SI y los que piensan NO suelen tenerlo muy claro, pero hay mucha gente que por falta de información no ha sabido posicionarse, hasta ahora.
Saludos,
Jesús

Jaume Masip Llop ha dit...

Jesús, hi ha una diferència molt important, en la meva opinió, entre l'ajuntament i la plataforma i és que l'ajuntament és el representat del poble elegit democràticament i la plataforma no para de jugar a l'ambigüetat de no voler posicionar-se quan molts dels seus membres ja ho han fet públicament, si us plau aclarius d'una vegada, sinó no podrem de deixar de desconfiar de les vostres intencions i feu públics també els suports que teniu, la plataforma no representa a Flix, el seu ajuntament sí, al menys fins les properes eleccions.
D'acord amb tu amb que no s'ha deixat temps per a fer res, per cert a Ascó si que hi hauria hagut temps de fer una consulta al poble...finalment és l'ajuntament d'Ascó, de la mà del AMAC, el que te previst demanar el cementiri desde fa temps.
En referència a que heu informat a la gent, a mi el que em fa pena és que si el Sergi Saladié no hagués demanat assistir-hi, quina mena d'informació haguessiu donat? no us apunteu les medalles de la informació perquè la intenció que volieu donar, de la mà de l'AMAC, només anava en un sentit, el del sí a aquesta instal·lació que, no ho oblidis, té una resolució en contra del parlament de Catalunya, el màxim representat de tots els que vivim a Catalunya.

Jesús Escribano ha dit...

Hombre Jaume, como tu comprenderás si la Plataforma no hubiese querido que Sergi hablase, no hubiese hablado ya que en principio no estaba previsto. Yo personalmente consideraba que la asamblea de Mora era lo bastante informativa a favor del NO, allí nadie se planteó la posibilidad de un diálogo, lógicamente.
Como "rectificar es de sabios", la asisténcia de Sergi fue permitida y bienvenida.
¿Medallas? Si quisiese medallas, ahora mismo no estaría en la Plataforma. De momento sólo recibo "collejas" y algún que otro dolor de barriga, pero oye vale la pena.
Saludos,
Jesús

Anònim ha dit...

:)

Anònim ha dit...

home jesus,
no sé si es pot entendre com una amenaça això ("si la Plataforma no hubiese querido, no hubiese hablado ")

ah, en un altre blog he llegit que "les decisions importants de la plataforma es prenen entre tots els socis". Aquest canvi dels ponents i de l'enfocament de l'acte també es va decidir entre tots?

I per últim, però lo més important, a Móra es va fer un acte per coordinar la resposta a la possible implantació del cementiri. Organitzat per la coordinadora anticementiri nuclear. Res de diàlegs de si cementiri sí, cementiri no. Òbviament.

Això (anava a dir "vostre") de la plataforma és fa, en teoria, des d'un ens, teòricament, """neutral""". Per "informar" sobre el que ens pot caure al damunt. Pero, insisteixo, es fa des d'una entitat que no té cap opinió en aquest tema (on són els estatuts?) i que no ha estat creada per a això.
Però, si una cosa és clara -és un dels principis bàsics del periodisme-, és que s'ha de contrastar informacions. I, si l'acte es feia per a "informar" a la gent de Flix, ja em perdonareu, però això és inviable si els dos ponents són un d'enresa i l'altre professor d'enginyeria nuclear. Els hi va la feina (i els hi sua cap altra conseqüència -cohesió social, impactes mediambientals i per a la salut, territori, futur...-).
Per tant, el primer plantejament ja és erroni. Allò només podia servir per a vendre'ns la moto. Per sort, i per la feina desinteressada dels de la canc (no perquè la plataforma els convidessin), això no va ser així.


Per tant, el mínim que es podria fer és demanar disculpes des de la plataforma. I, sinó, que es canvïi el nom i es digui plataforma "pro-totloquesiguinuclear". I tots ens deixem de màscares.

Anònim ha dit...

Marià ets un crac...Vaja resum més ben fet.
He entrat al teu blog per a vore que pensaveu la gent de Flix sobre el cementiri nuclear. Espero que tot això s'arregle pq sinó les Terres de l'Ebre deixaran de ser Terres de l'Ebre per convertir-se en Terres de Nuclears.

Una abraçadeta a tot l'IES Flix de part d'una tortosina que us enyora.
Rosanna.

Pablo ha dit...

El que em preocupa és que hi ha decisons que no s'han de prendre a la lleugera i s'han de sospesar bé els pros i contres...i avui no crec que hagi estat així :(

Jesús Escribano ha dit...

Hola anónimo, lo siento pero sino me dices quien eres no puedo entrar en diálogo contigo.
Saludos,
Jesús