dilluns, 4 de gener del 2010

Nuclears!!!!!!!!!!

Sembla que entre tots hem obert la caixa de pandora, em refereixo al tema nuclear. Ja la vam obrir de cop quan va esclatar l'afer de l'ERO d'Ercros al maig de 2009, i algunes veus van apostar decididament per la instal·lació a Flix de noves centrals nuclears. I ara hi tornen, defensant Flix com a lloc on s'hauria d'instal·lar el cementiri nuclear. És què no hi ha cap més solució que convertir-nos en una gran claveguera?
Em fa gràcia, perquè aquestes mateixes persones parlen d'unitat, d'anar tots a una, de no polemitzar, d'aconseguir tots junts un futur millor per al poble de Flix. Però en canvi, no deixen de banda, possiblement, l'únic tema en el que mai ens posarem tots d'acord. Com ja vaig dir al maig de 2009 "aquest no és el camí".
A més, què volem? Què d'aquí vint o trenta anys tornin a emetre un altre programa per TV3 explicant l'atractiu que representar visitar un cementiri nuclear a Flix?
Quan algú em ve, i em diu que la central nuclear li dona feina a ell, o a algú de la seva família, o a tots dos, no obro boca. En aquest cas, el motiu per defensar la central em sembla lògic, just, més que raonable i no tinc arguments per portar la contrària.
Ara bé, una altra cosa és quan em volen donar duros a quatre pessetes, quan em volen aixecar la camisa, i en volen vendre les excel·lències de les centrals nuclears o dels cementiris nuclears, i sento coses com:

"Les centrals nuclears ens fa ser menys depenents energèticament"
Aquesta afirmació no és certa. Segons l'Empresa Nacional del Uranio (ENUSA) el 100% de l'urani que fan servir les nuclears espanyoles és importat del Canadà, Rússia, Austràlia, Ubzbekistan, Namíbia, etc. Per tant, fan servir un recurs natural que no disposem.
Segons ENUSA, a qui per cert han multat amb un milió d'euros per comportament negligent, la tecnologia per enriquir aquest urani i convertir-lo en combustible nuclear es francesa, la tecnologia que fan servir les centrals nuclears espanyoles per dur a terme la reacció nuclear es americana o francesa. El tractament dels residus altament radioactius abans de posar-los dins el cementiri nuclear també es farà a França, etc., etc., etc. Tot això s'ha de pagar. Per tant, on és la independència energètica o tecnològica?

"Necessitem centrals nuclears perquè importem electricitat"
Una altra informació errònia. En un món globalitzat cap país és autosuficient, tots tenen alguna cosa que necessiten comprar o vendre. I en aquest sentit és il·lògic parlar d'autosuficiència energètica. Però si voleu, en parlem.
Segons Red Eléctrica Española (REE) en el seu informe del sistema elèctric espanyol de 2008, Espanya és excedentària en producció d'energia elèctrica; és a dir, n'exportem, en venem.
Ens en sobra des de l'any 2004; quan encara no hi havia crisi, quan estàvem en el punt més alt de creixement econòmic fèiem més electricitat de la que gastàvem. En comprem a França, és cert; però de la mateixa manera que també els hi comprem Renault. En canvi, en venem molta més quantitat d'electricitat a Portugal i Marroc; i em sembla que els seus euros són tant vàlids com els de qualsevol altre."Les centrals nuclears i els cementiris nuclears creen llocs de treball i riquesa al poble".
Puntualitzem-ho. Segons l'Idescat, Ascó ha passat de 2038 habitants el 1981 a 1608 habitants el 2009, és a dir, ha perdut un 21% de població. Pel que fa al nombre d'empreses per règim jurídic ha baixat de 92 empreses que tenia el 1994, a 80 empreses el 2002; això implica una disminució del 13%.
A més en el seu polígon industrial no s'hi ha instal·lat cap empresa, res de parc tecnològic o d'empreses dedicades al sector nuclear, ni un miserable laboratori o centre d'investigació que hagués aportat molt valor afegit al territori.
La central nuclear d'Ascó no ha impedit el despoblament ni del poble, ni de les rodalies, ni de la comarca, l'ha pogut reduir, però no l'ha impedit. És cert que dona feina directament i indirectament a molta gent, però no tota és del territori.
Tothom ens hem trobat alguna vegada amb la filera de cotxes que entra o surt de la central a les hores punta, i sabem que molts d'aquests cotxes marxen cap a Vandellòs, l'Hospitalet de l'Infant, Salou, Cambrils o Reus. I això vol dir que, tenir una instal·lació nuclear (sigui central o sigui cementiri nuclear) no implica acabar amb l'atur del poble.
Per exemple, a l'hora de construir el magatzem temporal centralitzat hi podran arribar a treballar unes 300 persones durant la construcció. 300 persones de mitjana com a màxim, (puntualment fins a 500) i no d'una manera continuada, únicament en els moments de màxima activitat. Persones, sobretot, del sector de la construcció que es quedaran a l'atur quan les obres hagin acabat (uns 5 anys).
Un cop estigui en funcionament, hi treballaran unes 90 persones com a màxim, no sempre. El magatzem s'anirà omplint lentament i les necessitats de mà d'obra, al principi, seran mínimes. A més, aquest 90 treballadors es mantindran durant els primers 20 anys, que és el que es coneix com a fase de recepció. Els altres 40 anys, fins assolir la xifra de 60 anys, que és la vida que se li dona a aquest tipus d'instal·lació, el nombre de treballadors es reduirà a 45. Què passarà desprès?
En qualsevol cas, es tractarà d'una feina tècnica, que demana un treballador tècnic, qualificat, amb un cert nivell de formació i no tothom té els estudis necessaris.
A més, on és la riquesa que crea una instal·lació nuclear? A les festes que organitza l'Ajuntament? A les fires de Nadal? Als concerts? Als carrers il·luminats? Això és pa per avui i gana per a demà. Tenim l'exemple d'Ascó, on no s'ha creat cap teixit industrial, no s'ha produït cap diversificació econòmica, hi ha monodependència; i d'això, ja en sabem!!.
I ara també ens volen fer creure que el cementiri nuclear és molt segur. Per favor, si el terme cementiri va associat, ens agradi o no, a la paraula MORT.

11 comentaris:

Gloria F ha dit...

"Cifras clave
La energía nuclear evita sólo en la Union Europea la emisión de 700 millones de toneladas de CO2 por año a la atmósfera. Esta cifra equivale a que todos los coches que circulan por Europa, unos 200 millones, se retirasen de las calles.

Las centrales nucleares no producen emisiones de elementos contaminantes (arsénico, cadmio, mercurio o plomo) como cuando se genera el uso de combustibles fósiles, por ejemplo el petróleo. Los vertidos de las centrales nucleares al exterior son mínimos ya que se hacen a través del canal de descarga y son poco radiactivos. Además, esta fuente energética reduce el consumo de las reservas de combustibles fósiles, generando con muy poca cantidad de combustible (uranio) muchísima mayor energía, evitando así gastos en transportes, residuos, etc.".
Això ho posa al enllaç que has ficat de ENUSA, i és important tenir-ho en compte.
I si es troba una manera de reciclar l'urani empobrit? perque hem de deixar pas a l'investigació i a la innovació, llavors no seria tant un "cementeri".
En aquestes instal.lacions hi ha mà d'obra per a tothom, servei de neteja, de seguretat, de manteniment...
I si l'ATS es fiqués a Ascó, estarieu d'acord?

Josep ha dit...

Millor explicat: IMPOSSIBLE!
Un bon aplaudiment electrònic i bon any!

Jesús Escribano ha dit...

En primer lugar felicitarte por un artículo muy bien expresado y con mucha información.
Pero debo decirte que discrepo en el fondo, nadie puede pensar que todos los problemas de Flix se solucionarían con un ATC (Cementerio Temporal), como su nombre indica es temporal. Pero si puede ayudar a ganar tiempo para que otros proyectos tomen cuerpo.
Por ejemplo el "mini campo de golf", que según Jaume "solo" va a crear 15 puestos de trabajo, cosa que creo no va a ser así y serán más ya que la experiencia que por suerte o por desgracia tengo sobre campos de golf me dicen lo contrario.
Nadie en esta zona se asusta ya por el tema nuclear, cada vez que voy a la playa a la zona de Hospitalet o Vandellòs está llena de bañistas, muchos de Flix.
Y sí, tienes razón hemos abierto la caja de Pandora, lo fácil sería dejarla cerrada y algunos de los miembros de la Plataforma somos un poco masoquistas, lo "fácil" no necesita una Plataforma, con lo que ya hay es bastante.
No te voy a pedir unión en el tema del ATC, ni que no expreses tu opinión, faltaría más, lo que más me gusta en esta vida son los colores y su variedad,de hecho en uno de los artículos de mi blog voy añadiendo enlaces a todos los blogs de la zona que hablan sobre el tema, incluido el tuyo, pero en otros temas si podemos trabajar juntos, ¿porque no?
Saludos,
Jesús Escribano

Jaume Masip Llop ha dit...

Marià, crec que no es pot expresar millor, estic totalment d'acord amb tu.
Jesús, creo que deberias leer otra vez la entrada de Marià, no habla solo del tema nuclear, sino de futuro.
Salut
Jaume

Pilarvi ha dit...

Marià,
Estic totalment d'acord amb tu. Una instal·lació d'aquestes característiques hipotecaria el futur de Flix per molt temps. Dir sí al cementiri nuclear és dir no a moltes altres coses.
De debò que espero que el "gobierno" decideixi putejat a algú altre (parlant en plata).
Salut!
Pilar.

Jesús Escribano ha dit...

Pues Jaume, por más que lo leo y lo releo, veo un 99% de tema nuclear en este artículo, ¿no te referirás al tuyo?
Saludos,
Jesús

Anònim ha dit...

Sense comentaris....

eli (C;

Anònim ha dit...

sense comentaris...

eli (c;

montse forcades ha dit...

Marià: t’has currat aquest post sobre l’energia nuclear, segurament no ha estat gens fàcil, però abans de donar dades, busca més informació, sobre tot que sigui objectiva i actual, com t’imagines discrepo en varis punts, són els següents:

1-Les centrals nuclears creen llocs de treball i riquesa...
Segons Idescat, l’any 1970 el poble d’Ascó tenia 1.630 habitants, l’any 1981 gràcies a la CONSTRUCCIÓ DE LES 2 CENTRALS NUCLEARS el nº d’habitants va augmentar fins 2038, i gràcies a les centrals es manté en 1609 hab. l’any 2009.
La gent d’Ascó emigrava abans de l’arribada de les nuclears.
Està clar que l’atur de la comarca no s’acabarà amb la instal•lació de noves centrals o del magatzem de residus, però la reduirà considerablement i ajudarà ha mantenir el número d’habitants dels diferents municipis com fins ara.
En quan al tipus de feina que pot generar: en el nostre poble hi ha gent preparada, qualificada, amb el nivell de formació necessari, i si no és així, ens prepararem per a que així sigui, però que no hi hagi cap dubte que tothom hi tindrà cabuda si és responsable de la seva feina, i a més la pròpia central actualment s’encarrega de formar als treballadors de nova incorporació per desenvolupar amb seguretat el seu lloc de treball.
La riquesa és manifesta en el dia a dia, amb la creació de nous comerços i la seva continuïtat, amb l'augment del sector serveis,... Si som espavilats tots els sectors econòmics poden conviure junts.
També segons Idescat, l’any 1900 el poble de Flix tenia 2.516 habitants, l’any 1945 gràcies a la Fàbrica i Fecsa va augmentar fins a 5.087 i l’any 1960 va arribar fins els 5.418, actualment som 4.043 habitants. Qué podem fer per mantenir aquest número?

2-NO és cert que el tractament dels residus altament radioactius abans de posar-los dins del magatzem nuclear ATC es faci a França o en cap altre lloc.

3-És cert que les centrals nuclears ens fan ser MENYS dependents energèticament:
Segons la web de ENUSA, en l’apartat “Conoce la energia nuclear” es pot llegir
http://www.enusa.es/pub/enusa/sabiasque.html
Una pastilla de uranio equivale a la energía que proporcionan 810 kilos de carbón, 565 litros de petróleo o 480 metros cúbicos de gas natural.
Davant d’aquests números, sobren les paraules.

Continúa en el següent comentari

montse forcades ha dit...

Continúa de l'anterior
4-Segons REE (Red eléctrica Española) en el Avance del informe del 2009 diu el següent:
http://www.ree.es/sistema_electrico/informeSEE-avance2009.asp
Los intercambios internacionales han registrado un saldo neto exportador de 8.398 GWh, un 23,9% inferior al del 2008. Este descenso es el resultado de la evolución de las exportaciones que han experimentado una caída del 11,0%, así como de las IMPORTACIONES QUE HAN AUMENTADO un 13,2%.
La meva pregunta és: Perquè importem grans quantitats d’energia elèctrica de França, si sóm excedentaris d’aquesta energia al nostre país?

També, en la web de ENUSA, en el mateix apartat anterior, explica el següent:
Las energías llamadas renovables representan un apoyo para reducir las emisiones de CO2. Sin embargo, tienen el grave inconveniente de que no se garantiza su disponibilidad cuando hay picos de demanda. Por ejemplo: en julio de 2006 se registró la máxima demanda histórica de electricidad en España hasta la fecha: 40.000 MW. De esa energía, 500 MW eran de origen eólico, menos del 6% de la capacidad instalada en energia eólica (8.500 MW). Por eso, en la web de Red Eléctrica Española, empresa gestora del sistema eléctrico, se dice: “La producción de energía eólica presenta algunas singularidades, derivadas fundamentalmente de su carácter no gestionable, que obliga a disponer en el sistema de reservas de potencia suficientes en todo momento, procedentes de otras fuentes de energía”.

Per últim, Iberdrola (empresa elèctrica española) aposta per l’energia nuclear, però ho fa al Regne Unit:

http://www.iberdrola.es/webibd/corporativa/iberdrola?IDPAG=ESMODULOPRENSA&URLPAG=/gc/prod/es/comunicacion/notasprensa/091028_NP_02_CentralNuclearUK.html

El Govern de Zapatero és qui vol dur a terme la construcció del ATC, ara és una necessitat per al nostre país, a més ho vol fer sense consens, solament amb l’acord en el ple de l’Ajuntament que el sol•liciti.

Bé, m’agradaria que tot això et faci reflexionar una mica, si no és així al menys ho he intentat, jo no tinc cap dubte que el nostre futur està lligat a l’energia nuclear, i crec que no ens hipotecarà el nostre futur, ben al contrari, podrem fer i desfer tot el que ens proposem.

No al cementeri nuclear a la Ribera ha dit...

CEMENTERI NUCLEAR A ASCÓ??: NO GRÀCIES!
ASSEMBLEA INFORMATIVA
dimecres 20 GENER a les 20H TEATRE LA LLANTERNA Móra d' Ebre
No al cementeri nuclear a la Ribera