diumenge, 28 de novembre del 2010

La llei d'Hondt

Avui elegim 135 diputats i diputades que formen el Parlament de Catalunya: 85 són elegits a la circumscripció de Barcelona, 18 a la de Tarragona, 17 a la de Girona i 15 a la de Lleida. Els elegim per un període de quatre anys per mitjà de sufragi universal, igual, directe i secret d'acord amb l'article 56 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006.
El Parlament de Catalunya és un òrgan legislatiu. Decideix les lleis amb les quals ens organitzem, decideix qui governarà a Catalunya els propers quatre anys, impulsa les accions del govern i decideix els pressupostos de Catalunya.
Les eleccions a Catalunya és fan amb un sistema proporcional (llei d'Hondt) que permet que totes les agrupacions polítiques que aconsegueixen almenys un 3% dels vots totals de la demarcació puguin estar representades al Parlament. Alhora, permet que tot el territori estigui representat en proporció a la població que té.
Vegem com funciona aquest sistema proporcional:Les quantitats més grans són 124, 108, 66, 62, 54, 42, 41,3 i 37. Per tant, hi ha d'haver tres representants del partit A, dos de la coalició B, un del partit C, un del D i un de la coalició E.

Per a saber-ne més cliqueu aquí
Tot el que vols saber sobre les eleccions ho trobaràs aquí
Segueix els resultats de les eleccions on line aquí