diumenge, 17 de juliol del 2011

17 de juliol de 1936

Melilla. 17 de juliol per la tarda. Els conspiradors, dirigits pel coronel Solans, i els tinents coronels Seguí, Gazapo i Bertomeu estan reunits a l'edifici de la Comisión Geográfica de Límites. Solans, Seguí i el comandant Zanón, detenen el general Romerales, comandant general de la zona. Les forces del Tercio y Regulares arriben de Segangan i Tahuima per ocupar Melilla.
Alhora, Yagüe surt amb la Legión del campament de Dar Riffien i ocupa Ceuta. El coronel Sáenz de Buruaga domina Tetuan, amb el regulars del tinent coronel Asensio. Sols queda fidel l'aeròdrom, sota comandament de Lapuente Bahamonte, cosí de Franco, però de tendències esquerranes.
A Las Palmas, Franco rep, a les dues de la matinada del 18, un telegrama xifrat anunciant-li que l'exèrcit del Marroc s'havia sublevat. Hores desprès Radio Canarias emetia la crida a la sublevació del general Franco. Aquest deixa a Orgaz al capdavant de la sublevació a les Canàries i agafa el Dragon Rapid en direcció a la zona francesa de Casablanca. Serà el diumenge, dia 19, que Franco arribarà a Tetuan i es posarà al capdavant de l'exèrcit d'Àfrica.
La repressió serà implacable; el comadant Lapuente Bahamonte (cosí de Franco) i el general Romerales, juntament a molts altres militars i civils fidels a la República seran afusellats durant els primers dies.
Estava començant la Guerra Civil Espanyola.

Més informació aquí