dimarts, 14 de febrer del 2012

La suspensió de les primes a les energies renovable frena el projecte de Flix

Diari de Tarragona
Andreu Caralt
La construcció de dues plantes de bioenergia a Flix és un dels projectes industrials de major abast a l'Ebre. Dues empreses amb experiència com Ercros i Seeger es van unir l'any passat per impulsar una inversió pionera a l'Estat espanyol, de 52,6 milions d'euros, 23 llocs de treballs directes i 350 en el conjunt de la cadena de fabricació.
Ara bé, la suspensió radical de les primes a les energies renovables decretada pel nou govern popular el passat 27 de gener ha generat incertesa i molta preocupació. La inversió preveu una planta de cogeneració elèctrica (6 MW) que alimentaria una segona planta de fabrficació d'un biocombustible, el pèl·let; tot plegat utilitzant la biomassa dels boscos i la resta de poda dels cultius com a màtèria primera. La inversió estimava, com no podia ser d'altra manera, les primes en vigor en aquest sector, claus per al desenvolupament i que ara han desaparegut.
'Molt mala notícia per a Flix'
Des del mateix dia del decret, el passat 27 de gener, l'Ajuntament de Flix s'ha mantingut en contacte amb els promotors, que ja li han tramès a l'alcalde, Marc Mur, la seva preocupació. "Està clar que els hi afecta, és una mala, molt mala notícia per a Flix. Hi segueixen treballant però hi ha hagut un canvi d'escenari, l'absència d'aquests diners és una influència important", ha relatat Mur al Diari.
L'única esperança per a recuperar la normalitat, en aquests moments, és l'establiment d'un règim de primes específic per a determinades fonts d'energia, com la biomassa, tal com estableix el mateix decret en un dels apartats. Fons de la mateixa Ercros han assegurat al Diari que l'empresa resta a l'espera de l'entrada en vigor d'aquest règim específic "ja que és vital per a la subsistència del projecte". Ara bé, fons del sector renovable consultades assenyalen que no s'espera que s'estableixi en breu aquests règims especials, fet que frenaria la inversó.
L'alcalde de Flix es reunirà amb les dues empreses aquest mateix mes de febrer per avaluar els efectes del decret i determinar si cal modificar el calendari previst, que preveia l'inici de les obres el 2012.