dimarts, 5 de febrer del 2013

Les obres de Flix, ara per al març

L'Ebre digital

Al mes de març, d'aquí a un mes. Aquest és el nou termini que s'ha anunciat públicament per tal de començar a Flix les obres de descontaminació i neteja de les 700.000 tones de fangs amb metalls pesats i radioactius que hi ha dins del riu Ebre, davant l'empresa Erkímia. Així ho publica avui el diari La Vanguardia referint-se a un pacte recent entre representants del govern de l'estat i de la Generalitat a finals de gener. 
Segons aquesta informació la reunió es va celebrar el 25 de gener passat i van acudir-hi representats d’Aquamed, de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, i també de Portecció Civil de Catalunya. En la nova fulla de ruta que s’han establert figuren que els propers 14 i 28 de febrer, com les dos dates clau per a que la desena de municipis que encara no han fet els seus plans d’emergència (com per exemple Móra d’Ebre o l’Ametlla de Mar), els presenten.
Segons els representants de l’estat no iniciar els treballs ara pot provocar l’encariment del projecte, i a més, el mur de contenció que ja està acabat no està dissenyat per a tindre una llarga  vida sinó que és provisional. Si es confirma aquest pacte, la Generalitat hauria tret l’amenaça de denunciar a l’Estat si iniciava les obres (tal i com va dir el l’exconseller Lluís Recoder a finals de 2011), i a canvi obtindria, probablement, la garantia de que l’estat es farà càrrec de l’abastiment d’aigua potable dels municipis riu avall de Flix si hi haguessen problemes per un episodi contaminat.