dilluns, 18 de maig del 2009

El salt de Flix (I)

Els antecedents de la central de Flix i de la seva presa els hem de buscar a finals del segle XIX i estan relacionats amb les necessitats energètiques de la fàbrica "Sociedad Electroquímica de Flix S. A." constituïda el juny de 1897.
Llavors es va modificar l'assut existent i es va substituir la nàfora, que subministrava aigua al poble, per un edifici de turbines que produiria prou energia elèctrica per al funcionament de la fàbrica.Amb el progressiu augment de l'activitat del complex industrial de Flix es veié la necessitat de construir una nova central de més potència. Així, al maig de 1930 es va signar un acord entre "Riegos i Fuerza de l'Ebro" filial a Catalunya de "la Canadenca" (nom popular amb que es coneixia Barcelona Traction Light and Power Co. Ltd.) i la fàbrica de Flix per millorar el subministrament d'energia.
La filial de Riegos, "Saltos de l'Ebro" seria l'encarregada de fer les obres: la presa, els túnels de navegació i de força i la central hidroelèctrica. Les obres van començar el 1936, abans de l'esclat de la Guerra Civil, però l'enfrontament les va interrompre bruscament i no fou fins la dècada del 40 que es reprengueren.
La presa es va construir aigües amunt de les obres del pont que s'havia iniciat el 1934 (durant la república) i del que avui dia encara podem veure els pilars al mig del riu i un dels seus extrems al marge dret.
Els túnels van tallar l'istme del meandre més espectacular de l'Ebre i la central es va construir a la sortida del túnel de força per aprofitar el desnivell de 12 metres que s'havia creat.
Finalment l'obra va ser inaugurada oficialment per Franco el 31 de maig de 1949, ara fa 60 anys.

Diversos moments de les obres de construcció de la presa de Flix



Fotos:
www. flix.cat
Bloc de Pere

SÁNCHEZ CERVELLÓ, J.-VISA RIBERA, F. La navegació fluvial i la industrialització a Flix (1840-1940). Flix. 1994.
SÁNCHEZ VILANOVA, Ll. Les centrals hidroelèctriques de l'Ebre: Flix, Mequinensa, Riba-roja.
Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya. 2001

1 comentari:

Unknown ha dit...

Estimat Marià, ha estat un miratge gaudir veure i viure la teva bona feina.
..
Sé que Joan Masot fill de Flix va ser dels primers republicans a creuar l'Ebre davant per davant de Riba-roja a les 01:00 del 26-7-385==el 07el juliol del 38 i segurament va dormir, com tota la tropa a casa del meu avi al c/de l'esglèsia nº3 de Riba-roja, una casa molt gran de 3 pis que antigament havia estat café del poble. Malauradament el 18-11 Yagüe i els seus moros baixen de la Fatarella,ocupen Riba-roja i dormen a la mateixa casa que abans a dormit Joan Masó.
.....
Tot i ser fill de Riba-roja visco a Barcelona, disfruto de la teva feina i cerco informació de la zona
....
Felicitats per la feina ben feta