diumenge, 21 de juny del 2009

Portes Obertes?

El dissabte 13 de juny es va fer una jornada de portes obertes de la Residència i Centre de Dia "Les Escoles". Una jornada que donava a conèixer al poble de Flix un equipament reivindicat des de feia dècades que entrarà en funcionament aquesta tardor.
Però, més que una jornada de portes obertes, va semblar una inauguració, amb parlaments, audició musical, refrigeri i, l'ingredient que no pot faltar en tota inauguració, polítics a dojo: la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, el delegat del Govern a Tarragona, Xavier Sabaté, els directors del serveis territorials, Xavier Vega, Carles Vega, Montse Perelló, Jordi Gaseni i Adam Tomàs, el president del Consell Comarcal, Josep Solé, la diputada al Parlament Marta Cid i, lògicament, membres del consistori (no sé si em deixo algú).
El que havia de ser una jornada de festa on el protagonisme l'havia de tenir el poble de Flix es va convertir en una festa "encorsetada" on el protocol s'imposà a l'espontaneïtat.
Però tornem a la Residència. Es tracta d'una infraestructura que crearà entre 60 i 70 llocs de treball, però, que ningú s'enganyi, aquests llocs de treball no poden compensar els que s'han perdut amb el tancament d'Inquide, ni els que es perdran amb l'ERO d'Ercros.
Evidentment generarà una activitat econòmica que abans no hi era, però la majoria de llocs de treball que es crearan no es poden comparar ni en nivell d'especialització, ni en nivell d'exigència ni, molt menys, en nivell econòmic als que s'han perdut i es perdran.

Recull fotogràfic de "Les Escoles"


2 comentaris:

Anònim ha dit...

És inqüestionable el gran servei que aquesta residència farà a la població, tant els que en facin ús, com els que hi trobin sortida laboral. Ara bé, si he de ser sincer respecte com em sento,
ho lamento però aquesta residència és per mi un bon exemple d'una cosa mal concebuda.
La seva disposició en forma de 'totxana gris' de proporcions desmesurades obligarà als que hi visquin a fer ús continu dels ascensors o de les escales si volen moure's una mica; això farà que molts d'ells, per mandra, prefereixin quedar-se a l'habitació. No hauria estat millor una residència més aviat de l'estil de l'escola Bressol repartida per la zona on estaven les escoles que van enderrocar i per part d'on l'han posat? Més baixa i més ampla: així no s'han de pujar tantes escales i sortir a fora és una opció més còmoda per qui vulgui. Òviament, tot això mantenint la capacitat de l'actual residència.

Després...quina mania té la penya amb el color gris? Ho veuen futurista? A mi em sembla tètric...sobretot si cometen l'error d'iluminar-ne la façana o els passadissos amb flourescents.

Per últim: per què han tapat amb planxes (espero que siguin corredisses) les finestres de les escoles velles? Algú (amb la mà al cor) ho troba estèticament viable? És un búnker o alguna cosa per l'estil? Més val que ho sigui, perquè si són corredisses, tenen molts numerets de que en uns anys es quedin falcades i ja no es moguin...Si de debò volien anar de moderns, podrien haver ficat unes persianes elèctriques, que haguessin minimitzat l'ús de materials (i per tant, d'emissions)i l'aïllament tèrmic que proporcionen és superior.

En fi, com ja he dit, és indubtable el valor que aquesta nova residència tindrà per al poble, i m'alegro tant per la gent que en pugui fer ús, així com de la gent que hi trobi sortida laboral, llàstima de com s'ha dut a terme tot plegat.

Pablo

Jaume ha dit...

Marià, com molt bé dius va ser una jornada per a donar a conéixer al poble un equipament llargament reivindicat, va ser un jornada de portes obertes perquè tothom va poder visitar lliurement i també espontàniament el centre i apart hi va haver un acte protocolari on qui va voler, no tothom ho va fer, hi va asistir, aquest acte va poder semblar una inauguració, però en realitat no ho era perquè la residència encara no està en marxa, però, quan fas la inauguració? quan entri el primer resident? quan estigui plena? quan s'adjudiqui la gestió? jo crec que l'acte protocolari va estar a l'alçada de la importància de l'equipament i la jornada de portes obertes, sense interrogant, va estar molt bé.
En quan a lo dels llocs de treball, em sembla una evidència, que amés passarà a nivell general i que ja estava passant amb totes les altres empreses que hi ha a Flix, encara que treballin per Ercros, només cal comparar el sous de molts que fan el mateix treball que molts dels 400 llocs de treball que es van perdre allà per l'any 1992 o quan es va començar a externalitzar serveis.