dimecres, 30 de desembre del 2009
dilluns, 28 de desembre del 2009
Els residus nuclears a Flix

dimecres, 23 de desembre del 2009
dilluns, 21 de desembre del 2009
Després de Copenhaguen
Un cop més els nostres governants són incapaços d'arribar a un acord seriós per afrontar un problema, el canvi climàtic, que ningú nega que existeix, però que ningú s'atreveix a afrontar.
L'acord, de mínims, l'han adoptat els EUA i els líders de les potències emergents (Xina, Índia, Brasil...) marginant la Unió Europa. No s'ha signat cap compromís, cap objectiu a assolir, cap quota de reducció de gasos contaminants ni cap mecanisme de verificació.
Obama (qui l'ha vist i qui el veu), ha intentat presentar com un èxit de la cimera el fet que la Xina (que ja supera als EUA com a país més contaminant) hagi reconegut la seva preocupació pel canvi climàtic. Quina hipocresia!
Com és que no es poden posar d'acord?
El països desenvolupats, en un acte de cinisme, volien que la reducció més important de contaminants (sobretot CO2) l'haurien de fer els països en desenvolupament. Les grans economies, com la dels Estats Units, s'han limitat a fer petits gestos del tot insuficients i ja parlen d'un nou horitzó, el 2020 o 2050, per començar a lluitar pel canvi climàtic. Mentre que sols un nombre reduït de països de l'Europa occidental semblaven predisposats a establir reduccions importants de gasos contaminants i a aportar diners per afrontar aquest canvi.
Per la seva banda, les economies emergents (amb Xina i Índia al capdavant) no acceptaven cap tipus de control sobre les seves emissions, volien compensacions econòmiques o que se'ls permetés arribar a un major grau de desenvolupament per a començar a negociar les quotes d'emissions. El seu raonament és senzill: "quan jo estigui tant desenvolupat com vosaltres, ja en parlarem".
Finalment, els països més pobres ja van denunciar, des del primer dia de la Cimera, la posició de prepotència i de domini que volien imposar els països rics en la presa de decisions. Consideraven que es volia canviar tot per a no modificar res. És a dir, que un pocs països poguessin continuar mantenint el seu domini econòmic.
diumenge, 20 de desembre del 2009
Ara bé Nadal
La neteja dels llots tòxics del
pantà de Flix
Com que encara no és el dia del innocents, haurem de donar certa versemblança a la notícia del diari.
dijous, 17 de desembre del 2009
Abans de Copenhaguen
Desprès ha vingut la Cimera de Johannesburg (Sud-àfrica) el 2002 i la de Bali (indonèsia) de 2007 en les que a més de tractar temes relacionats amb el canvi climàtic, també s'han plantejats solucions per eradicar la pobresa.
Bé, de reunions no n'han faltat, de bona voluntat tampoc, però això no s'ha traduït en una millora del medi ambient, i com diu James Lovelock en la seva hipòtesi Gaia: si no adoptem mesures immediatament per salvar la Terra, aquesta s'autoregularà i se n'encarregarà de fer desaparèixer el virus (l'home) que la fa estar malalta.
dijous, 10 de desembre del 2009
TV3, la teva?
La informació que dona TV3 de Catalunya està profundament esbiaixada, ho porto observant des de fa temps, i no soc l’únic.
Aquest estiu, sense anar més lluny, tots els telenotícies de TV3 donaven diàriament informació puntual d’actes culturals, lúdics i festius de les comarques gironines: Les havaneres de Calella, el Festival Castell de Peralada, el Festival del Jardins de Cap Roig, el Festival Internacional de Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols,
La notícia sempre la donaven bastant complerta: presentació en directe d’un periodista de TV3, imatges de l’actuació, entrevistes als assistents i programació del proper dia.
Arribaven a l’absurd de donar notícies sobre lectures bilingües de poesia on les imatges mostraven un públic format per “quatre i el cabo”. Però com que també es feien en alguna localitat empordanesa, doncs tenia glamour. I és que TV3 està enamorada de l’Empordà.
Cap altra informació de cap altra activitat de cap altre lloc. Com si a la resta de Catalunya no es fessin concerts, festivals, lectures de poesies o obres de teatre, presentacions de llibres o fires. I en cas que n’informessin, una veu en off comentava i es ventilava la notícia en 15 segons.
Poca cosa de les actuacions que es feien durant l’estiu als Camp de Mart de Tarragona, nul·la informació de
Del Montseny o dels pobles de
divendres, 4 de desembre del 2009
Dels teus no en vols sentir dir
Ja fa dies que per la blogesfera flixanca es comenta el reportatge de 30 Minuts sobre
Ja ho va dir Jordi Pujol que estàvem en un cul de sac, però ara l’etiqueta que ens han posat, si és que ja no la teníem, és la d’un macroabocador pestilent, contaminat i contaminant.
Les persones vestides amb escafandres i comptadors de radioactivitat, els residus químics en bidons i al fons del riu i les cases de
El reportatge era sobre l’empresa, no sobre Flix. Tampoc anava de la relació del poble amb
De fet, tot el que van dir, ja ho sabíem. Que
Llavors, de què ens escandalitzem? Realment, el reportatge ha enganyat a algú? Les respostes ja les he llegides pels blocs, i tothom té una part de raó. Per altra banda, potser el que ens fa mal és que un altre ens ho refregui per la cara com aquella dita que diu, més o menys, “Dels teus en vols dir però no en vols sentir dir”.