divendres, 4 de desembre del 2009

Dels teus no en vols sentir dir

Ja fa dies que per la blogesfera flixanca es comenta el reportatge de 30 Minuts sobre la Fàbrica. La realitat és que es tracta d’un reportatge que tot i no mentir, no diu tota la veritat, i posa el poble de Flix en escac. De fet, ha posat més llenya al foc perquè la situació que patim ja està prou encesa. I nosaltres estem cansats de ser els dolents de la pel·lícula.

Ja ho va dir Jordi Pujol que estàvem en un cul de sac, però ara l’etiqueta que ens han posat, si és que ja no la teníem, és la d’un macroabocador pestilent, contaminat i contaminant.

Les persones vestides amb escafandres i comptadors de radioactivitat, els residus químics en bidons i al fons del riu i les cases de la Colònia destrossades com si haguessin estat bombardejades van donar una imatge d’un Txernòbil químic. Però compte, no s’ha de matar el missatger. No és el culpable del que està passant al poble. I que consti que no defenso TV3, ja són prou grandets!

El reportatge era sobre l’empresa, no sobre Flix. Tampoc anava de la relació del poble amb la Fàbrica, sinó de la relació d’aquesta amb el poble. De com és de poderosa i influent una gran empresa en una localitat petita, fins al punt de confondre’s totes dues.

De fet, tot el que van dir, ja ho sabíem. Que la Colònia fa temps que es deteriora sense que ningú faci res, ja ho sabíem. Que el Casino cau a trossos, ja ho sabíem. Que s’abocaven productes tòxics al riu sense cap control, ja ho sabíem. Que el protocol de Kyoto posava data de caducitat a certs productes químics que es fan a Flix, ja ho sabíem. Que hi ha una doble contaminació, la del riu i la de la cervell, tothom ho sap.

Llavors, de què ens escandalitzem? Realment, el reportatge ha enganyat a algú? Les respostes ja les he llegides pels blocs, i tothom té una part de raó. Per altra banda, potser el que ens fa mal és que un altre ens ho refregui per la cara com aquella dita que diu, més o menys, “Dels teus en vols dir però no en vols sentir dir”.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo estic cansada de justificar La Fábrica, La Nuclear... visc a Bcn!m'emprenyo moltíssim amb aquests dos temes.
Però la reacció aquest cop ha sigut més aviat de llàstima... en serio... i jo per "tallar" el tema i no animar a tirar més llenya al foc, vaig recalcar l'última part del 30 Minuts: la negativa per part de la Generalitat d'iniciar d'una vegada les accions per netejar el riu i els termes afectats.
Suposo que hi ha tans secrets i misteris dins i fora de l'Ajuntament de Flix que mai es sabràn els motius.
Igual que les puñeteres canonades del minitransvassament i que mai han tingut els collons de parlar oficialment l'Ajuntament i dir la veritat.
I cansa i cansa ser d'un poble que ho podria tenir tot i es queda amb la forma verbal del condicional.

Ep! i ja que estem... Un abocador nuclear... Plataforma Volem Viure a Flix... nenes marqueu-vos un 10! Si això us ho arriben a dir fa 5 anys... segur que no estarieu tan animades com ara! Em feu sentir vergonya.

Josep ha dit...

Estic totalment d'acord amb tu Marià i l'anònim d'aquest post.

Jaume Masip Llop ha dit...

Doncs sí, Marià, que hi ha molta gent que es va sentir enganyada, ja ho vaig explicar al meu bloc, les autores del reportatge van grabar i entrevistar a un munt de gent de Flix, entre ells mun pare, dien que estaven fent un reportatge "sobre Flix i la seva relació històrica amb la fàbrica",això ho sé segur perquè a mi també m'ho van explicar elles mateixes en una conversa de mes d'una hora,al final res a veure amb el que finalment van fer,sinó de què! la gran expectació que es va crear.
Que el que van dir és veritat, ja ho sabem, que no és tota la veritat, també ho sabem, va ser com si fessin un reportatge del Garraf i només sortís la cimentera de Vallcarca. Es van aprofitar de la confiança de la gent, els hi van fer creure que, finalment, sortiria alguna cosa sobre Flix en positiu per a poder moure's amb total llibertat i fer un reportatge sensacionalista perquè això es ven i es compra.
Haguessin pogut fer el mateix dedicant, al final, un parell de minuts a les coses bones que tenim i tot hagués anat diferent.

Anònim ha dit...

Estic mol d.acord amb el que dius Mariá,,
SI,tot aixó ja hu sabiem,pero desde fora ,es va entendre que Flix(el poble)es contaminador i qu´es un poble derrocat(sols van ensenyar la meva estimada Colonia a trossos).
¿Imatges manipuladores?,pues no hu se.....sabem com el periodisme es escandalos,(es el que es ven..)
Si ere per fer força per netejar el riu i ajudarnos tenien que enfocar-hu d ún altra manera ,no donar sols una part de la veritat..
Es veritat,,si al final haguessin donat un altre caire al tema ,els flixancos no ens haguessim sentit tan malament..no es significatiu que tanta gent de flix autoctons i de fora vila ens sentim ferits...??
SI hagues sigut tractat el tema del riu amb mes claretat aixo no pasaria,estiriem agraits que ens haguessin ajudat ..ara no..la veritat

ROSALIA BAGÉS ha dit...

no se com es fa tot aixó d.escriure a un blog es la primera vegada que hu faig ,,,pero no soc anónima ,,em dic Rosalia Bagés..t.he enviat l.última opinió

ROSALIA ha dit...

Pel que diu Jaume Masip,es perfecte,es aixi mateix,tal com hu expose a les seves reflexions...m.agradaria poderme explicar tan be com hu ha fet ell....

Rosalia