dimarts, 30 de març del 2010

Perill d'inundació?

Està clar que no hi ha un consens per a la instal·lació del magatzem de residus nuclears a Ascó, què hi ha interessos divergents, visions contraposades, etc., però em sembla ridícul per part del govern de la Generalitat que s'argumenti un hipotètic trencament de la presa del pantà de Riba-roja d’Ebre i el posterior desbordament de l’Ebre per refusar la ubicació al terme municipal d’Ascó del magatzem de residus nuclears (MTC) .
També em sembla ridícul que en l’informe s'assenyali que tot i que la zona d’emplaçament projectada no és inundable en circumstàncies normals existeix el risc de crescuda de dos barrancs.
Per favor, qui ha fet aquest informe? Un tècnic o un polític? Trencament de la presa? De quins barrancs està parlant? Quin cabal màxim porten aquest barrancs?
A més, argumentant això els polítics locals hauríem de demanar una evacuació fins que desaparegui el perill per no parlar del greuge que representa aquestes afirmacions per a les futures possibles inversions a la zona, ja que sembla que ens estem tirant pedres sobre la nostra pròpia teulada.
Una mica d'història
L'Ebre és un riu cabalós, té una conca enorme (més de 80.000 km²) i en època de desglaç i de pluges intenses pot passar de portar menys de 200 metres cúbics/segon a portar-ne més de 2.000.
Avingudes importants sempre n'hem tingut. Només cal recordar la riuada de l'octubre 1907. Aquell any el riu va arribar als 9.500 m3/s i 9,20 metres sobre el nivell normal. Per aquesta raó es considerada la segona en importància, després de la més important de totes, l’esdevinguda l’octubre del 1787.
Els anys acabats en 7 (1787, 1907, 1937) però també altres anys com el 1982 (3.570 m3/s) hem patit els efectes de la crescuda del riu. Però també es veritat que la construcció dels embassaments de Riba-roja, Mequinensa o els del Segre, Cinca i els dos Nogueres permeten laminar molt el seu cabal.
Des de la construcció d'aquests embassaments ja no hem tornat a veure un riu com el de 1787 o el de 1907 i, més aviat, s'han viscut grans crescudes del riu més que no pas riuades; com la de 2007 en que el cabal del riu tot just va arribar als 2.000 m3/s.

4 comentaris:

Jesús Escribano ha dit...

Como tu bien dices, se esté o no de acuerdo con la instalación del ATC, esta vez la han cagado (con perdón).

Anònim ha dit...

no entenc perquè "sembla ridícul", ja ho advertien els mateix comitè tècnic assessor del ministeri.

a la web
http://www.emplazamientoatc.es/Seccion/Organizacion/Comision/Documentos/DocComite

el document
http://www.emplazamientoatc.es/NR/rdonlyres/B40A3E04-A4C2-40CF-B0C4-F65FD9EC5D75/0/CRITERIOST%C3%89CNICOSBASICOSDEEMPLAZAMIENTOS_aprobado_27nov.pdf


La pregunta que ens hauríem de fer és per què van traure aquestos criteris...quins interessos hi ha? que riguéssim, també?

Anònim ha dit...

La Generalitat de Catalunya fa pena, igual ke el govern espanyol. "Ojalà" poguéssim obrir les komportes i fos possible així aturar les obres de l'ATC (si mai es comencen), o obrir-les el dia ke l'innaugurin, així apart de no posar-hi residus nuklears potser l'aigua s'emporta un bon grapat de residus d'este país ke assistiran a l'acte, i matem dos muixons d'un tiro. Salut i força al kanut!!

on està la democràcia!?on està la democràcia?!si no la liem naltros, mos la liaran ells!

Jesús Escribano ha dit...

Ahí está!!! y de paso nos cargamos a todos los habitantes de la Ribera. Desde luego anónimo te mereces que te nombren Consejero de Medio Ambiente de la Generalitat.
Parafraseando: "a grandes males, peores remedios".
Saludos,
Jesús