dilluns, 28 de febrer de 2011

CiU: el bipartit

No fa ni quatre dies que ens governen i ja n'estic fins al capdamunt d'aquests de Convergència i Unió. Ja fa dies que se l'estan buscant. Però és que, com sempre, moltes de les coses que es diuen i es prometen durant la campanya electoral desapareixen un cop s'arriba al poder.
Artur Mas i la seva tropa van criticar fins a l'infinit al tripartit (PSC-ERC-ICV) i els complicats equilibris que havien de fer per a governar, llimar diferències, corregir declaracions contradictòries, etc. I resulta que ara el bipartit que ens governa (CDC-UDC) ha d'aconseguir els mateixos equilibris; això sí, d'una manera menys mediàtica, ja que porten uns quants anys que renten la roba bruta a casa.
Així, a l'hora de nomenar consellers i conselleres i altres càrrecs, han hagut de fer mans i mànigues per acontentar a convergents i unionistes. Artur Mas (CDC), cap de llista i nou president de la Generalitat, ha mantingut allunyat de Barcelona a l'unionista Duran i Lleida per a mantenir la influència a Madrid; Núria de Gispert (UDC) ha estat proclamada la nova presidenta del Parlament. Si Felip Puig (CDC) és nombrat titular de la conselleria d'interior, Joana Ortega (UDC) ocupa el càrrec de vicepresidenta; i així, amb la majoria de càrrecs polítics i de confiança.
Per cert, Felip Puig va criticar la figura del vicepresident de la Generalitat quan hi era JL Carod Rovira, i el va qualificar de "nyap jurídic"; però, és clar, això era abans de guanyar les eleccions.
Quan han arribat al govern, el primer que han fet ha estat una cosa que ja va sent habitual quan hi ha un canvi de poder, bé sigui una empresa privada, un club de futbol o el govern de la Generalitat; i és exagerar la delicada situació econòmica que han deixat els antics inquilins.
A partir d'aquí, sembla que tinguin patent de cors i que qualsevol mesura (retallada) quedi justificada per les "especials" circumstàncies econòmiques amb que s'han trobat.
Durant la campanya electoral van prometre ajuts per pagar cangurs i guarderies i mantenir els recursos econòmics destinats al sistema sanitari i educatiu. Van afirmar que era necessari reduir l'administració però que no es tocaria el que CiU anomena "les 3 M" (metges, mestres i mossos) que es consideren pilars de l'estat del benestar, però en canvi el que han fet ha estat:
  • Ensenyament notifica per carta als instituts que només rebran el 80% dels diners per despeses corrents (aigua, llum, material pedagògic i de pràctiques)
  • Ensenyament redueix un 61% l'oferta d'oposicions a secundària l'any que hi haurà més de 12.000 alumnes nous.
  • Ensenyament atura l'aplicació del programa 1x1 EDUCAT de digitalització de les aules.
  • Ensenyament prorroga la utilització de barracons i ajorna la construcció de nous equipaments educatius.
  • Es paralitza la llei de la dependència i es retallen les ajudes per a les persones que tenen una valoració de grau moderat.
  • Es paralitzen els projectes de construcció dels nous hospitals de Tortosa i de Girona.
  • Es redueix la despesa sanitària.
  • S'alenteix la construcció de noves casernes dels Mossos d'Esquadra...
I així podríem continuar una estona més perquè, senyors i senyores, la dreta ja és aquí. I es que paral·lelament volen rebaixar la pressió fiscal a les empreses o eliminar l'impost de successions als més adinerats. I ara, per a distreure l'atenció demanaran al govern central un finançament "singular". Ja no se'n recorden que a la campanya electoral ja van prometre que demanarien el concert econòmic, que desprès van rebaixar a un trist pacte fiscal.

2 comentaris:

Jaume Masip Llop ha dit...

Marià, estic totalment dacord amb el que dius, deú-ni-dó el tema de nomenament de delegats a l'Ebre (encara n'hi ha per nombrar) i això no ha fet més que començar!

Jaume Masip Llop ha dit...

Un altre exemple de per on van els trets:
http://lamarfanta.blogspot.com/2011/02/tribuna-josep-poblet-exdiputat-article.html