Tot just fa una setmana estàvem immersos en plena onada de fred. La situació d'un potent anticicló a la Gran Bretanya el dijous 20 de gener va obrir tot un passadís que va permetre l'entrada d'aire molt fred, sec i estable procedent de l'interior del continent.L'onada d'aire fred va fer que les temperatures fossin negatives a tot Catalunya i arribessin, fins i tot, a bona part del litoral. L'afebliment del vent i la manca de nuvolositat van afavorir la caiguda de les temperatures.
A la Ribera d'Ebre, l'onada de fred es va deixar sentir amb força a partir del dissabte 22 quan la temperatura mínima va caure, a Flix, fins als -4ºC. Els dies següents la temperatura mínima va continuar baixant, assolint el mínim absolut de tot l'episodi el dimarts dia 25 (-7ºC a Flix, -9ºC a Vinebre) degut a l'acumulació de l'aire molt fred al fons de les valls. El dimecres 26 la situació va ser similar, però els següents dies es va anar normalitzant cap a temperatures més pròpies del nostre hivern. (vegeu el gràfic 1).
Gràfic 1. Evolució de les temperatures (Flix)
Però, en una onada de fred és tant important el valors mínims negatius que assoleixen les temperatures, com el nombre d'hores que glaça. I en aquest cas, poden dir que quan es feia fosc la temperatura queia en picat, i en algun observatori, com el de Riba-roja d'Ebre, es començaven a enregistrar valors negatius a partir de les 19h del 24 de gener, i la temperatura es mantenia negativa fins a les 9h del dia següent (vegeu el gràfic 2). Això vol dir que teníem fins a 14 hores de glaçada.
Gràfic 2. Temperatures màximes i mínimes (Riba-roja d'Ebre)
Val a dir que aquesta situació no és excepcional i que Catalunya es veu afectada de mitjana per dues o tres invasions d'aire fred cada hivern, especialment els mesos de gener i febrer i, puntualment, el març. Així doncs, fins la pròxima.
Fonts:
Servei Meteorològic de Catalunya
Xarxa Meteorològica Educativa de Catalunya (Escola Enric Grau Fontseré Flix)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada