dijous, 26 de maig de 2011

Bones notícies per a Flix

Ajuntament de Flix

Ahir, dimecres, 25 de maig, va tenir lloc a Madrid una reunió amb el director general d'Energia i Mines, Antonio Hernández. A la trobada hi eren presents Marc Fargas i Francisco España, director de la fàbrica de Flix i responsable del departament d’innovació, respectivament, en representació d’Ercros; Thomas Krause com a director general de l’enginyeria alemanya Seeger; Carles Vilaseca en qualitat de representant de Seeger a Espanya; Pere Muñoz, senador i regidor de l’Ajuntament de Flix i Oscar Bosch com alcalde. La reunió va servir per presentar al Ministeri un projecte relacionat amb l’aprofitament de la biomassa que és previst s’instal·li a Flix els propers mesos. Davant el Ministeri d'Idústria es va voler fer la primera presentació d’aquest projecte que va prenent forma des de fa un any i mig i que es preveu es pugui presentar amb més detall a la població i la premsa el proper dijous dia 2 de juny a les 18 h. al Centre d’Empreses “La Ribera”. Posteriorment es vol programar també un acte de presentació en el marc de la commemoració de l’Any Mundial de la Química a la carpa instal·lada per l’AEQT a la rambla de Tarragona.

L’Ajuntament de Flix encarregà a finals de 2010 a la consultoria ICPP un estudi per determinar l’impacte territorial i potencial de proveïment a la conca de l’Ebre de la biomassa disponible. El motiu fou l’existència d’una proposta en ferm per instal·lar una indústria relacionada amb el seu aprofitament al polígon d’Ercros. Amb anterioritat l’Ajuntament de Flix ja va encarregar el 2009 un primer estudi dirigit per l’IREC, amb qui es va signar conveni, sobre possibilitats d’aprofitament de diversos tipus de biomassa des del punt de vista energètic i ambiental al municipi de Flix i la seua àrea d’influència, essent que apareix com un sector estratègic dins del mapa energètic català i espanyol al qual queda molt camí per créixer com a productors i consumidors per apropar-nos als índexs de centre i nord d’Europa.

Dijous doncs es presentaran els detalls d’aquesta inversió que duu esperança al futur industrial de Flix i una àmplia zona d’influència, recuperant els mateixos actors que van fer possible fa més d’un segle la implantació de la química: la línia de ferrocarril, l’aigua i el capital alemany.

Ho he copiat del bloc de Jaume i de la pàgina de l'Ajuntament de Flix, però és que la notícia em sembla molt positiva.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

No hi ha dubte que qualsevol notícia que hagi sobre treball és positiva, però ....
Acompanyo notícia del 2006, que mostra el canvi de rumb dels nostres dirigents quan els convé
Pere, PSC. ara interessa cremar biomassa, i abans no interessava res
Canviem de jaqueta cap on bufa el vent?
Tras el intento fallido de la empresa norteamericana Enron para construir en la Ribera d'Ebre una central de ciclo combinado de 1.600 megavatios durante la pasada legislatura, ahora es la eléctrica Iberdrola la que ha fijado en esta comarca una de sus próximas inversiones. Se trata de una central de ciclo combinado en Riba-roja, con gas natural como combustible, de 800 megavatios de potencia. Este proyecto entronca con el Plan de la Energía del Ejecutivo catalán, que provoca el rechazo político de los partidos políticos de izquierda en la comarca y ha puesto en pie de guerra a los grupos ecologistas.Iberdrola ha iniciado los trámites para construir dos grupos de generación de electricidad en Riba-roja de 400 megavatios cada uno. La eléctrica depositó a principios de julio un aval bancario del 2% del coste del proyecto en el Ministerio de Medio Ambiente, que ha abierto la tramitación de la central, cuyo proyecto está sometido a una primera fase de exposición pública. La comarca cuenta con dos centrales hidroeléctricas en los embalses del Ebro en Riba-roja y Flix, además de dos centrales nucleares en Ascó y de varios proyectos de centrales eólicas en marcha.

"Nuestra comarca ha sido ya bastante solidaria", señala el presidente del Consejo Comarcal, Josep Arnal (PSC). Algo parecido piensa el alcalde de Flix y vicepresidente comarcal, Pere Muñoz (ERC), quien subraya que el principal objetivo del plan catalán de la energía es acercar los centros de producción a los centros de consumo, el mismo criterio que esgrime el Departamento de Trabajo e Industria de la Generalitat para oponerse a la instalación.
Partidarios

El proyecto ha encontrado también partidarios. El alcalde de Riba-roja, el socialista José Luis Aparicio, ya ha tomado posición a favor de la central térmica por la generación de riqueza que supondría para el municipio. De esta forma se ha enfrentado a la opinión general del PSC y a la mayoría del Consejo Comarcal, que ha votado en contra de la instalación de la central. Convergència i Unió (CiU), por su parte, ha encontrado en estas divergencias entre los socialistas un argumento político de primer orden para desgastar al PSC. El alcalde de Móra la Nova, Joan Sabanza (CiU), recuerda que los convergentes "siempre" se han situado a favor de proyectos energéticos en la zona por la "especialización" que existe en el territorio. CiU fue la principal valedora del polémico proyecto de Enron, incluido en la planificación energética del último Ejecutivo de Jordi Pujol. "Estamos batiendo récords de consumo; en la comarca tenemos las líneas de evacuación suficientes... hay que terminar con la cultura del 'no a todo", señala Sabanza.

Anònim ha dit...

Què hi té a veure la biomassa i el gas??