dimecres, 15 d’abril del 2009

Indrets de Flix

El pas del temps fa que llocs que havien esdevinguts punts fonamentals de la nostra vila caiguin en l'oblit i, pràcticament, desapareguin davant dels nostres ulls sense adonar-nos-en.
Aquest és el cas de l'antiga muralla que envoltava el poble. Probablement construïda al segle XVII, era un exemple de baluard que coneixem gràcies als dibuixos i plànols de Sébastien Pontaut de Beaulieu (enginyer militar al servei de Lluís XIV de França.). Actualment les restes són escasses i disperses i algun tram ha quedat al descobert amb les obres d'acondicionament del meandre.
Plànol de Flix de Sébastien Pontaut de Beaulieu

Riu de Baix. Fragment de muralla recuperada(endevineu a quin tram correspon).

Un altre exemple, seria el canal de navegació i la resclosa que permetia salvar el desnivell que provocava l'antic assut. Construït a mitjans segle XIX era un lloc d'un intens trànsit fluvial, ja que era zona de pas obligat per a totes les embarcacions que anaven pel riu. Els treballs que s'hi estan fent ens permeten recuperar un espai que no fa tant de temps caracteritzava el nostre poble i que sovint surt a les converses familiars per un esdeveniment tràgic que hi succeí:
"Santi Castarlenas i un grup d'amics d'entre 10 i 12 anys van creuar per un dels dos ponts que salvaven el canal i permetien l'accés a la "isla". Com a marrecs entremaliats que eren van creuar pel pont al que li faltava el terra amb tanta mala sort que Santi va caure i morí ofegat."

Riu de Dalt. Sortida del canal de navegació. Resclosa. Anys 30.
Riu de Dalt. Recuperació de l'antiga resclosa.
Ara que les tardes s'allargen és un passeig que hauríem de fer per conèixer de primera mà una mica més del nostre passat.

Foto resclosa anys 30:
SÁNCHEZ CERVELLÓ, J.-VISA RIBERA, F. La navegació fluvial i la industrialització a Flix (1840-1940). Flix. 1994.

2 comentaris:

quim ha dit...

Xeic Marià que ham d'aclarir?

lourdes ha dit...

Hola Mariá!!! em ba impressionar molt el tram de muralla del riu de baix, hi el canal on jo pasaba de mooolt petiteta per nar ha la "Roqueta", desde el hort que t
eniem ha la pilastra.Petonsss