dilluns, 7 de juny del 2010

Operació Overlord

El 6 de juny de 1944, un dia desprès del que estava previst degut al mal temps, els aliats, veient que l’Alemanya nazi no tenia capacitat de resposta desprès de la invasió d’Itàlia (1943) i de l’expansió russa per l’est, van iniciar el desembarcament de Normandia amb la intenció d’obrir un nou front a l’oest d’Europa. Un objectiu reiterat diverses vegades per Stalin.
Els detalls de l’operació, coneguda amb el nom d’Operació Overlord, s’havien decidit a la conferència de Teheran. Al capdavant de les forces aliades (americans, britànics,canadencs, francesos, polonesos...) estava el general Eisenhower i encara avui dia continua sent la major invasió amfíbia realitzada. El dia 6 per la nit, tot i no haver assolit tots els objectius, els aliats van establir sòlids caps de pont que van permetre desembarcar en pocs dies 250.000 soldats i 50.000 vehicles i es va iniciar l’alliberament de França (Paris seria alliberat a l’agost).
El mariscal de camp Rommel, que va fer-se càrrec del grup B de l'exercit alemany per defensar el nord de França de la imminent invasió aliada, havia anat a Alemanya, ja que era l'aniversari de la seva esposa i li volia regalar unes sabates. Les sabates que varen costar la guerra en dirien molts després.
En l’èxit del desembarcament hi va jugar un paper important un català, Joan Pujol, un agent doble (nom en clau Arabel pels alemanys i Garbo pels britànics). Garbo va ajudar a convèncer Hitler que el desembarcament seria a Calais (Operació Fortitude) mentre que a Normandia hi hauria una maniobra de distracció.

1 comentari:

J.A. Martínez ha dit...

Hola Marià

Joan Pujol "Garbo", segons "Sàpiens Digital" i durant la Guerra Civil, "decideix allistar-se a l’exèrcit republicà i és enviat al front de l’Ebre, prop de Flix."

Ho he extret de la pàgina-web friqui (que ho és i molt) Raco Català, d'on un usuari ho va extreure de "Sàpiens Digital", que no és tan friqui, encara que algun delks seus redactors, com el neocon feixista Enric Vila, sigui més nociu i pitjor que qualsevol friqui perillós amb el teclat a les mans.

Salut i històries

JA