divendres, 21 de gener del 2011

On és la grip-A?

Ara fa una mica més d'un any que tots els noticiaris de televisió, els titulars de premsa escrita i els comentaristes de ràdio parlaven de la greu pandèmia que, segons l'OMS, ens havia d'afectar. Em refereixo a la grip-A. Un tipus de grip que ara ens pot afectar en el mateix grau que l'any passat, però que, paradoxalment, no surt a cap informatiu.
Llavors, es va crear una situació d'alarma que va obligar a tots els governs a acaparar milions de dosis de vacunes i gastar-se milers de milions d'euros "per si acàs". Es va fer una llista dels grups de risc que s'haurien de vacunar (al final tots just es van vacunar el 10% de la població convocada i de la resta de vacunes no sabem que se'n va fer), es van fer protocols a seguir als edificis públics per evitar contagis, es van fer recomanacions a la població, etc. Ens haviem de preparar per a una catàstrofe.
Ara bé, també va haver experts que van qüestionar des del començament aquesta exageració i que l'alarma no responia a la gravetat de la situació. De fet, recordaven que el brot de grip-A es va registrar a Mèxic el dimecres 22 d'abril de 2009, data en què el diari mexicà Reforma va alertar sobre els casos apareguts. Aquesta grip va causar uns 2.800 morts des d'aleshores fins a setembre de 2009, dels quals 2.200 van ocorrer al continent americà.
Al món moren mig milió de persones anuals per diferentes grips, i ningú s'ha alarmat mai i no ha estat mai notícia. El nombre de morts o afectats per aquesta grip no és significativament superior, ni aquesta és més perillosa que cap altra grip i és molt inferior, per exemple, als 14 milions de persones afectades per malalties infeccioses fàcilment curables amb vacunes barates; o a la malària, que fa una mitjana de dos milions de morts anuals que es podrien evitar amb una simple mosquitera. I també és molt inferior als dos milions de nens i nenes que cada any moren de diarrea, que es podria guarir amb un sèrum oral de 25 cèntims.
Però ni periodistes ni polítics fan referència a aquesta situació i no sabrem mai a quins interessos va respondre aquella campanya.