dijous, 17 de març del 2011

Informació nuclear

Possiblement ara no és el millor moment de obrir un debat sobre l'energia nuclear, igual que tampoc és convenient obrir un debat sobre la pena de mort desprès d'un atemptat terrorista.
De moment, l'energia nuclear es presenta com la única forma de generar grans quantitats d'electricitat en un espai petit i utilitzant poca matèria primera. Però també és la forma més perillosa de generar electricitat.
Quan es produeix un accident aeri, la catàstrofe es limita al lloc de l'accident: morts, ferits, drames humans. En canvi, en cas d'accident nuclear ningú pot establir un límit clar d'afectació.
Per això és molt important que la informació que es dona a la població sigui verídica, clara, transparent; en definitiva, real.
D'aquest esperit informatiu s'allunya la senyora Maria Teresa Domínguez, presidenta del lobby Foro Nuclear. Aquesta senyora fa el seu paper a la perfecció, primer defensa els seus interessos i es dedica a desinformar, malgrat que això representi fer el ridícul més espantós.
El dia 12 de març, poc desprès de l'accident a la planta de Fukushima 1, quan encara tot eren especulacions i les informacions que ens arribaven eren en comptagotes, va sortir davant dels mitjans de comunicació i va fer unes declaracions en les que semblava ignorar deliberadament tot el que estava passant als reactors de la planta nuclear, i minimitzava les conseqüències que podia tenir l'accident nuclear.
Segons les informacions que li arribaven a través del foro nuclear japonès "la situació estava controlada". Considerava que les evacuacions eren preventives i que no hi havia motiu d'alarma.
Dos dies desprès (14 de març), quan es es coneixia la magnitud de la tragèdia, la presidenta de foro nuclear va fer unes declaracions en que venia a dir que les nuclears han demostrat ser segures perquè han resistit un terratrèmol de magnitud 8.9 i un tsunami.
Em pregunto que pensaria aquesta senyora si un familiar seu sortís malferit o mort d'un accident de trànsit i el president de la Asociación Nacional de Fabricantes de Automólis i Camiones (ANFAC) sortís al mitjans de comunicació i afirmés que amb aquest accident s'ha desmostrat que els cotxes són segurs perquè s'han disparat els airbags.
El que diu en aquestes declaracions del dia 14 no té pèrdua: les centrals nuclears estan intactes, no produeixen impacte a l'exterior, aquests fets són "una forma de demostrar la fortalesa i la capacitat que tenim de control de les centrals nuclears".
El dia següent (15 de març) en declaracions fetes a Europa Press, la senyora continuava quedant retratada afirmant que "en la unidad 2 no ha habido una explosión si no un ruido", parla de "burbuja de vapor" i comenta que hi ha hagut una "defraglación, no explosión".
De moment, no ha tornat ha sortir al mitjans de comunicació. Millor! Perquè, si arribat el cas, la responsable que ens ha d'informar sobre un accident nuclear es com aquest personatge, millor que Deu ens agafi a tots confessats. Realment és indignant!

Intereconomia

Ara
Europa Press

2 comentaris:

Jaume Masip Llop ha dit...

Tens tota la raó, Marià, jo la vaig sentir, no recordo quin dia i em vaig quedar "estupefacte", no tinc una paraula millor per a definir la sensació que em va produir.

Jaume Masip Llop ha dit...

"Després del sisme de 9 graus a l'escala de Richter i del tsunami que ha devastat el Japó i ha creat una situació de crisi nuclear, des del Col•legi d'Enginyers de Catalunya han avaluat la ubicació de les plantes de Vandellòs i d'Ascó i els principals riscos que tindrien. Les centrals catalanes es troben lluny dels riscos que tenia per la seva ubicació la central de Fukushima. Així ho ha explicat Antoni Tahüll, membre de la Comissió d'Energia del Col•legi d'Enginyers de Catalunya.
Les plantes de Vandellòs estan per sobre del nivell màxim a què pot arribar un tsunami al Mediterrani.
Pel que fa a Ascó, on el perill no és un tsunami, la central pot aguantar la crescuda del riu i també el trencament dels embassaments pròxims. A banda, ha indicat que les centrals catalanes també tenen piscines d'aigua per garantir l'aturada freda de les centrals.
Els experts han assegurat que si la central de Fukushima l'haguessin construït 10 metres més amunt la situació actual seria molt diferent."
Amb experts així ja podem plegar tots!