dissabte, 8 de març del 2008

Dia Internacional de la Dona

Tradicionalment, s’ha intentat relacionar la commemoració del Dia Internacional de la Dona amb algun fet èpic de finals del segle XIX o principi del segle XX: L’incendi d’una fàbrica de Nova York, ocupada per dones en vaga, en el que van morir més de cent dones; Una manifestació de dones a Nova York que també va acabar de manera tràgica, etc.

Però com sempre, per a buscar el perquè d’un fet històric mai no trobem una única explicació. I la commemoració d'aquest dia tampoc és una excepció.

El Dia Internacional de la Dona no neix d’un fet aïllat com fins fa poc s’havia difós àmpliament. L’origen l’hem de buscar en un conjunt de processos i esdeveniments que mostren una societat, la del principi del segle XX, en transformació i que es va fent cada vegada més complexa: el sindicalisme femení de les primeres dècades del segle XX, la lluita pel sufragi femení, la Primera Guerra Mundial, la Revolució Russa, etc.

Sembla ser que l’antecedent en el que s’inspira aquest dia és el Women's Day que las socialistes nord-americanes celebraven des de 1908 el darrer diumenge de febrer, i que tenia com a finalitat la reivindicació del dret al vot per a les dones.

Posteriorment Clara Zetkin (1857-1933), líder del moviment alemany de dones socialistes va presentar una proposta a la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, celebrada a Copenhaguen els dies 26 y 27 de agosto de 1910, per a organitzar la celebració de un Dia Internacional.

La primera celebració del Dia Internacional de la Dona va tenir lloc el 19 de març de 1911, y fou seguida a Àustria, Alemanya, Dinamarca y Suècia.
Els primers anys, el Dia Internacional de la Dona se celebrava en dates diferents segons els països. Però el 1914, a proposta de les alemanyes, el Dia Internacional de la Dona se va celebrar per primera vegada el 8 de març a Alemanya, Suècia y Rússia en un ambient prebèl·lic.