Diumenge 9 de març se celebrem les eleccions generals al congrés de diputats i al senat. Quants i com s’assignen aquest diputats i senadors?
Al congrés s’elegeixen 350 diputats. Cada província (50) ha de tenir com a mínim dos diputats i Ceuta i Melilla un cadascun, en total 102. La resta (248) es reparteixen proporcionalment a la població de cada província.
Val a dir que d’unes eleccions generals a unes altres, aquest repartiment pot variar si la província ha vist augmentada o disminuïda la seva població.
Per a saber quants diputats li correspon a cada partit s’aplica la llei d’Hondt. Es tracta d’un sistema ideat pel belga Víctor d’Hondt a finals del segle XIX per intentar repartir els escons d’una manera proporcional al nombre de vots obtinguts per cada candidatura.
Una explicació clara del funcionament de la llei d'Hondt la trobareu en la següent adreça
I en aquesta hi ha un útil simulador que calcula automàticament la distribució dels diputats de la circumscripció electoral.
Per una altra banda, a les eleccions generals de 2008 també s’elegiran 208 senadors. L’elecció dels senadors és una mica complicada perquè les llistes són obertes; és a dir, l’elector marca els candidats que vol. A més, no es regeix pel principi de proporcionalitat ja que, per exemple, a cada circumscripció provincial s’elegeixen 4 senadors independentment de la població que tingui; a més, n’hi d’altres que els assignen les comunitats autònomes (un senador per cada milió d’habitants), altres circumscripcions (illes) tenen assignats un nombre diferent de senadors... Normalment, el partit més votat s’emporta tres senadors i el segon un.
Lo dit, quin "rollo"!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada