dijous, 31 de juliol del 2008

El pont de ferro de Flix

No sé si us heu parat a pensar la dificultat de creuar un riu de les dimensions de l’Ebre sense els mitjans adequats.

Durant la batalla de l’Ebre va ser un dels principals mals de cap de l’exèrcit republicà. Els mitjans utilitzats van ser molt variats:

Aturats a les portes de Gandesa tenien al davant l’exèrcit franquista: disciplinat, dur, ben preparat i millor equipat, reforçat amb les tropes nazis de la Legión Cóndor i els feixistes italians i amb una línia de subministraments quasi inesgotable.

Darrere tenien l’Ebre, una frontera natural que dificultava enormement l’arribada al front de municions, menjar, peces de recanvi, tropes de refresc, gasolina, aigua, carros de combat i demès armament pesant...

Subministres esperant creuar l'Ebre

Els passos que es construïen eren constantment bombardejats per l’aviació franquista i ràpidament reconstruïts de dia o de nit pels pontoners de l’exèrcit republicà.

Bombardeig passos sobre l'Ebre

Un dels passos més importants durant tota la Batalla de l’Ebre fou el pont de ferro de Flix, situat davall mateix del Castell Nou, més o menys on hi havia el pas de barca del riu de dalt, una mica més avall de la roqueta. Encara avui es pot veure, entre la vegetació i pràcticament colgat, el refugi que es va construir per a l’escamot de pontoners que tenia com a missió mantenir el pont en òptimes condicions.

El pont de ferro fou utilitzat com a mitjà de pas de material pesant, objecte de continus bombardejos i, evidentment, de reparacions constants. Fou el darrer pas en ser destruït desprès de la retirada total de l’exèrcit republicà el 16 de novembre de 1938.

Bombardeig del pont de ferro de Flix i, reparació nocturna del pont de ferro de Flix?

5 comentaris:

2teixidor ha dit...

Has fet uns posts molt ben currats sobre la Batalla de l' Ebre.

Anònim ha dit...

Tenia unes imatges molt bones dels ponts que hi havien a Flix durant la guerra civil i ja no se ni per on paren, perdudes per algun cd o disc dur. Crec que a la llista de discussió del GCE està, pero més d'un cop ho he intentat cercar sense sort...

Interesant això del refugi dels pontoners, ho desconeixia, ja me'n fixaré!

Anònim ha dit...

Molt bó aquets recull dels ponts. Tú que ets un home amb recursos Marià... saps alguna cosa de l'aparell per creuar el riu a la zona de la platjeta?
A la Depuradora, son les restes d'una mena de piràmide de pedra, on abans hi havia una espècie de sirga amb una embarcació per creuar el corrent. Et sona?

Anònim ha dit...

A la platjeta hi havia un cable amb una cistella de fusta per a capacitat per a dues persones que creuava el riu. Desconec l'origen i la funció.
A la zona de la depuradora hi havia el pas de barca del "Riu de Dalt"

quim ha dit...

Fa temps vaig penjar una foto aèria amb els ponts de Flix.

Enllaç:http://quimcarranza.blogspot.com/search/label/Fotografies

L'entrada es deia una ni el riu va passar...

Bones Festes!!