dijous, 13 de novembre del 2008

70è aniversari de la fi de la Batalla de l'Ebre

14 i 15 de novembre de 1938, l'armament pesant i els camions de l'exèrcit republicà no deixen de passar cap al marge esquerre de l'Ebre a través del pont de ferro de Flix i de diverses comportes.
Aprofiten la boira, que caracteritza aquest territori, i la impossibilitat de l'aviació franquista de fer vols amb regularitat, per posar sa i estalvi el poc material de guerra que els hi queda.
També passen soldats que compten, a més a més, amb passeres a Riba-roja, Flix i Ascó. Són soldats malalts, amb bronquitis, reuma, tifus, plens de paràsits, mal vestits i pitjor menjats. Són les restes de l'Exèrcit de l'Ebre que 115 dies abans havia iniciat amb optimisme la Batalla de l'Ebre.
El Tinent Coronel Manuel Tagüeña, acompanyat dels seus col·laboradors ,creua el riu pel pont de ferro de Flix. A les 4,45h del 16 de novembre de 1938 els sapadors reben l'ordre de volar-lo. La Batalla de l'Ebre s'ha acabat.
15 i 16 de novembre de 2008, a La Fatarella i a Flix s'organitzen diferents actes per recordar el 70è aniversari d'aquest fet. Hi participen estudiosos i historiadors de la batalla més sagnant de tota la guerra civil; però sobretot, hi participen els descendents directes dels seus protagonistes. (descarrega't el programa d'actes aquí)

Bibliografia:

Solé i Sabaté, JM (dir.) La Guerra Civil a Catalunya (1936-1939). Barcelona. Edicions 62.

Reverte, Jorge M.La Batalla del Ebro. Barcelona. Planeta DeAgostini