dijous, 15 d’abril del 2010

Expulsió dels moriscos. 400 anys d'una infàmia

Avui 15 d'Abril s'ha inaugurat a Barcelona el XVI Cicle de Conferències de manuscrits: els moriscos catalans. És l'activitat prèvia al Congrés Internacional IV centenari de l'expulsió dels Moriscos que tindrà lloc a Ascó i Miravet del 16 al 18 d'Abril.
El 17 d'abril de 1610 Felip III signava a Valladolid l'ordre d'expulsar els moriscos de Catalunya. A València, en canvi, els moriscos ja havien estat deportats el 1609. La decisió del rei posava fi a una presència secular de l'Islam a la Corona d'Aragó, que ja no es reprendria fins a la immigració de finals de segle XX.
Els moriscos eren els descendents de la població musulmana medieval que havien estat obligats a batejar-se a principis del segle XVI. El fet és que en molts casos (la majoria), a l'inici del segle XVII ja no es podia parlar de població islàmica sinó de cristians nous. Amb el pas del temps s'havien anat cristianitzant i barrejant amb el cristians vells, descendents dels nouvinguts desprès de la conquesta catalana del territori.
A Catalunya, la majoria de moriscos es concentraven a la Ribera d'Ebre i al Segrià. A partir del mes de juny de 1610, aproximadament 3.500 moriscos catalans van ser expulsats de casa seva sense contemplacions. L'expulsió no va afectar a tots els municipis de la Ribera d'Ebre.
Així, els moriscos de Flix, Garcia, Móra, Riba-roja, Tivissa i Vinebre varen restar íntegrament al lloc de residència gràcies als informes favorables del Bisbe de Tortosa Fra Pedro Manrique. No fou així als pobles d'Ascó, Benissanet i Miravet que van perdre 898, 432 i 316 habitants respectivament.
La celebració del Congrés que aplegarà a estudiosos sobre els moriscos de prestigi internacional a Ascó i a Miravet no és casual: aquests pobles van perdre el 1610 entre el 80 i el 90% de la seva població.

Bibliografia i webgrafia
BIARNÉS, C.-CID, J.: Guia de la Ribera d'Ebre. Tarragona. 1984.
SORRIBES, J.-GRAU, JJ.: La Ribera d'Ebre. Transformacions socioeconòmiques i perspectives de futur. Barcelona. 1989
.
http://blogdepere.blogspot.com/2010/04/iv-centenari-de-lexpulsio-dels-moriscos.html

1 comentari:

Jesús Escribano ha dit...

Tantos años y no hemos aprendido la lección, por ejemplo Bosnia.